A blog 4. éves évfordulójára ? Móni története

2014-07-31

sponsored links


menyhértmóni2009 õszétõl, Gábor elsõ, “zöld” könyvének megjelenésétõl paleózok.


Kb. 3 éves koromtól degeneratív autoimmun ízületi gyulladásom van (ill. volt) és semmit nem veszíthetek alapon vágtam bele, amikor egy délelõtt meghallottam Gábort egy 10 perces beszélgetésben a könyvérõl a rádióban. Ekkor azonnal eldönöttem, másnap megszerzem ezt a könyvet, de addig is, amíg megérkezik, a neten utánanézve a következõ naptól a paleo elvek szerint kezdtem táplálkozni.


Egyébként azelõtt én nem tudtam Gáborról semmit, még a nevét sem hallottam, de ahogy pár szóban összefoglalta az evolúciós táplálkozás lényegét, csak azt éreztem, ezt nekem ki kell próbálnom. Lehet, nagy részben intuíció után mentem, de mint kiderült, nem csapott be. :-), mert fél éven belül elhagytam a gyulladáscsökkentõ-fájdalomcsillapító gyógyszereimet, és azóta sem vettem be egy szemet sem, de még fejfájásra sem.

Vannak idõnként kisebb panaszaim, ha pl. valamibõl nem tartok mértéket, kicsit csiszolgatok az arányokon, táplálékkiegészítõkkel pótolom a mai élelmiszerek vitamin- és ásványianyag-hiányát, és máris minden rendben.

Jó érzés ám, hogy minderre gyógyszerek nélkül képes vagyok. :-)
És hogy ezt meg tudom tenni, nagy részben annak a sok információnak köszönhetem, amit az élelmi anyagokról a paleózás óta megszereztem a Gábor weboldalának blogján kezdetektõl mûködõ segítõ közösségben, tõlük rengeteget tanultam és tanulok azóta is.

Mivel azelõtt soha nem diétáztam, nem figyeltem arra sem, mit és mibõl mennyit eszek, nagyon keveset tudtam a vitaminokról, makrotápanyagokról, ezek most különösen érdekelni kezdtek. Miközben az evolúciós táplálkozás hatásairól e pár év alatt tájékozódtam, már új szemlélettel, kritikusan közelítek és szûröm, próbálom ellenõrizni az információkat egészség-témában, ettõl úgy érzem, jobban különbséget tudok tenni ún. egészséges és egészségtelen között.

Egyszer valaki kérdezte tõlem, paleozok-e még. Persze, mondtam, miért hagynám abba, hiszen semmi okom rá?!

Már közel 5 év telt el a táplálkozásom megváltoztatása óta, de azóta is nap mint nap eszembe jut, amikor bemegyek a városba vásárolni, azaz jó sokat járni, cipelni, vagy akár egy hosszabb séta alkalmával, miközben fel- és leszállok a buszról, hogy mennyivel könnyebben és fõleg fájdalommentesen megy minden. Ugyanez a háztartási és a kerti munkában is, azaz összességében milyen sokat javult az életminõségem.

Biztos vagyok benne, hogy megtapasztalva a paleo számos jó hatását, a jövõben egyre többen nyitnak a paleo, nemcsak mint diéta, de a hivatásos orvoslás és dietetikusok médiában népszerûsített hibás, betegségeket okozó táplálkozási vonalától eltérõ életmód, életszemlélet felé.


Folytats a blogon ... paleovital.hu/?p=23428

sponsored links

Keres?s