3 napig érlelt hizlalt-csirke combja töltve - GasztroBlogok.hu

13 napig érlelt hizlalt-csirke combja töltve

2018-03-19

sponsored links

Ezt az érlelést ?bolti? csirkébõl ne próbálja meg otthon senki! :) De komolyan. A gyári csirke pár nap múlva büdös lesz, a piaci vágott sem jó. Ebben az esetben csak minimum Label Rouge minõségû, megfelelõen vágott, kopasztott, hûtött, szabadtartású csirke, úgynevezett effilé használható. Csak ez alkalmas érlelésre, ez ma idehaza legkönnyebben az Alemittától szerezhetõ be. Az így elõkészített csirke hûtõben, zsírpapírba csomagolva, 2 naponta átforgatva 2-3°C-on 60-80 % páratartalom mellett érlelhetõ, eltartható 13-14 napig. A poszt végén megnézhetõ néhány fotó egy 13 napig érlelt csirkérõl és bontásáról. Én már nem elõször fõzök érlelt csirkébõl ? tulajdonképpen szinte két hetente. Ennyit arról, hogy a csirke csak frissen jó. :D Ínyesmester (Magyar Elek) szerint a rántani való csirke csak akkor az igazi, ha közvetlenül az elkészítés elõtt vágják ? igen, de az egy más mûfaj.

toltott_csirk_hizl_erlelt.jpg

Aki még nem evett hizlalt csirkét, annak elmondom, hogy ez jó kis zsíros alapanyag, ideális például sütõben sütésre. Magáról az ételrõl csak annyit, hogy egy igen ízes, finom töltött comb kerekedett belõle, alább a recept, hogy hogyan készült. Töltött csirkét valószínûleg mindenki tud készíteni, de azért lehet, hogy néhány ötlet jól fog jönni.

Egyébként egy ilyen érlelt (fõleg, ha hizlalt is) csirke ízben köröket ver minden más csirkére. A többi csirke, csak mintegy tartalmi kivonata ennek. Sokan nem tudják, de a híres Bresse-i csirke is hizlalt és ennek megfelelõen üdvözítõen zsíros is, ahol kell. Az alábbi linken látható top minõségû ?effilé baromfikkal? a (Miéral termékválaszték) magyar vásárló ritkán, vagy még inkább sohasem találkozik, pláne nem a szupermarketek polcain. Ezzel szemben tõlünk nyugatabbra mindig találhatunk, ha nem is mindig ilyen top baromfikat, de azért igen jó minõségûeket a boltokban, persze nem a linken látható választékban.:) Kedvencem, a pólyált Bresse-i csirke, nagyon cuki így csomagolva. Szóval ezeket elnézve kijelenthetem, hogy van még hová fejlõdnünk ? :D

Itt megnézhetõ egy film az érlelésrõl, kóstolásról - a német Galileo Tv egyik adása. Az alábbi linken éppen a legdrágább Miéral vásárolható:

De akkor nézzük az én töltött csirkémet ...

[...] Bõvebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... afickofakanallal.blog.hu/2018/03/19/1...

sponsored links

Keres?s