~ SAJTOS-BESAMELES BURGONYA GRATIN ~

2018-05-05

sponsored links














Szombati napokon, amikor a háztartás a nyakamba szakad, olyankor igyekszem valami könnyû ebédet fõzni, hogy ne csak a konyhában töltsem a délelõttömet. Így is van elég munka a házban és a ház körül is. Szerencsére a kert gondozása a ház urára marad, így azzal nekem sok teendõm nincsen, csak élvezni a terasz adta kilátásokat. Szóval, ma ismét egy könnyû fogást sütöttem csirkemellel és burgonyával. Sültek mellé nagyszerû köret a gartin, ami tulajdonképpen egy rakott zöldséget takar, és a zöldségféle szabadon választható hozzá. De, mivel más zöldség nem volt itthon, maradt a jó öreg burgonya. Kimondottan finom és krémes egyveleg sült belõle, remekül passzolt a natúr csirkehús mellé. Megjegyzem, hús nélkül sok-sok salátával is jó kis eledel.


Hozzávalók 4 személyre: 4-5 szem nagyobb sárga burgonya, 100 gr.vaj, 4 evõkanál liszt, 4 dl. tej, 1 tojás sárgája, ízés szerint só, õrölt fehér bors, szerecsendió, 250 gr. reszelt sajt vegyesen / Trappista, Gouda, Karaván, Parmezán /, 2 kanál olaj. Tálaláshoz: friss kakukkfû, tejföl.


A burgonyákat meghámozzuk, megmossuk, szárazra törölgetjük, majd V gyaluval nagyon vékonyan felszeleteljük. Egy kisebb serpenyõben a lisztet világosra megpirítjuk, majd folytonos kevergetés közben lassan hozzáöntjük a langyos tejet. Habverõvel kevergessük, hogy ne legyen csomós a mártás. Mikor besûrûsödött a besamel mártás, akkor ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval és belekeverjük a tojássárgáját is. Lehúzzuk a tûzrõl. A sajtokat lereszeljük és lazán összeforgatjuk. Egy ovális kerámia sütõtálat vékonyan kiolajozunk, majd lerakunk egy sor burgonyaszirmot úgy, hogy félig fedjék egymást. Gyengén megsózzuk, majd kanállal kenünk rá egy adag besamel mártást. Megszórjuk sajttal, majd jöhet a következõ sor. Ezt addig folytatjuk, míg az alapanyagok el nem fogynak. Nekem négy rétegre lett elég ez a mennyiség. A gratin tetejére reszelt sajtot teszünk és mehet máris az elõmelegített, 200 °C-fokos sütõbe sülni. A fele ideig lefedjük fóliával, hogy jobban puhuljon. Félidõ után levesszük róla a fóliát és pirosra sütjük a gratint. Sült hússal, salátával tálaljuk. 







Folytats a blogon ... https://illeskriszkonyhaja.blogspot.c...

sponsored links

Keres?s