~ KÖLESPUDING ÁFONYÁVAL ~

2018-07-17

sponsored links













Ne nézzetek madárnak..., de ma kölest fõztem. Desszertnek. Most aztán lehet csipognom is. Tréfát félre téve, sokáig vonakodtam megkóstolni a kölest, mert nem tudtam elvonatkoztatni attól a gondolattól, hogy ez bizony madár eleség. Viszont egyre több helyen találkoztam vele, számtalan formában jött velem szemben, ilyen-olyan módon elkészítve, hangzatosan hozzátéve, hogy ez bizony milyen egészséges, szuper élelmiszer. Mert mostanában igenis vannak szuper élelmiszerek. Jó, ha tudjuk! Trendi szó. Akkor, használjuk. Szóval bátorkodtam leemelni az üzlet polcáról és otthon fõzni belõle. Kissé vonakodva kavargattam, de ahogy puhult és változott a koncentrációja, úgy férkõzött beljebb a " szerintem jó lesz " státuszba. Áfonyával spékeltem meg a köleskrémet, és egy tényleg nagyon izgalmas desszert kerekedett ki belõle. Alig vártam, hogy lehûljön és hogy megkóstolhassam. Finom. Egyetek kölest! Szuper desszert...


Hozzávalók 4 személyre: 100 gr. köles, 1/2 l tej, 1/2 csomag vaníliás pudingpor, 1 kiskanál vanília esszencia, 1 csipetsó, 3-4 kanál cukor, 250 gr. áfonya, 1/2 citrom leve és reszelt héja.


A kölest kávédarálóban 1-2 x megpörgetve átdaráljuk. Ne teljesen lisztszerû, maradjon egy kissé szemcsés. Egy lábosba töltünk 4 dl tejet, majd beleszórjuk a kölesdarát. Kevergetve hozzáadjuk a cukrot, a sót, a vaníliaesszenciát, majd lassú tûzön, kb.15-20 perc alatt puhára fõzzük. Mikor megpuhult a köles, akkor a maradék tejben elkeverjük a pudingport és hozzáadva a köleshez, krémesre fõzzük az egészet. Ha nagyon besûrûsödne, akkor egy kevés tejjel még lazítunk rajta. Letakarva, langyosra kihûtjük. Míg hûl a köleskrém, addig megfõzzük az áfonyaszirupot. Az áfonyát szitában leöblítjük, lábosba szórjuk, hozzáadunk 1-2 kanál cukrot és felfõzzük. Mikor már szinte majdnem szétestek a bogyók, akkor hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját. Félre húzzuk és langyosra kihûtjük. A kelyheket elõkészítjük, mindegyik aljába teszünk elõször 2 evõkanál köleskrémet, majd rá 2 kanál áfonyaszirupot, megint 2 kanál köleskrém jön, majd a végén lezárásként egy kis maradék szirup jöhet. Lefedjük a kelyhek tetejét fóliával, majd mehetnek a hûtõbe dermedni. 1-2 óra múlva tálalhatjuk az izgalmas desszertet. 
  




Folytats a blogon ... https://illeskriszkonyhaja.blogspot.c...

sponsored links

Keres?s