~ KLASSZIKUS SZILVÁS GOMBÓC ~

2017-08-13

sponsored links















Az ember életében vannak olyan meghatározó ételek, melyeket gyerekkorban kapnak meg, és egész életük folyamán hordoznak magukkal. Hordozzák általuk az ízeket, az emlékeket és a hozzájuk tartozó kedves emberek személyét... Nos számomra ilyen, a gombóc. A nagyanyám szilvás gombóca. Édes Istenem, hányszor, de hányszor megcsinálta nekünk. Nagyapámnak, Apukámnak és nekem. Imádtuk. Sosem mérte a hozzávalókat, rutinból csinálta, szinte bekötött szemmel. Emlékszem, akkora gombócokat csinált, hogy vetekedett egy hatalmas férfiököllel. Minél nagyobb szemû szilvát kapott, úgy nõttek egyenes arányban a gombócok méretei is. Volt egy nagy, piros lábasa, abban hömpölyögtek az aranyló labdacsok. Szinte egész nap rájártunk a lábos tartalmára. A porcukrot szigorúan zacskóból kanalaztuk hozzá, ami össze volt fogva egy nagy barna befõttes gumival. Hû, micsoda emlékek jöttek most elõ.... Jó volt, szép volt, tán igaz sem volt. Szóval Dodi mama, köszönöm a receptedet amit anno ellestem Tõled, mert azóta így készítem, szigorúan csak lapátolva hozzá a lisztet...

Hozzávalók 12-14 nagy gombóchoz: 1 kg fõtt burgonya, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 3 kanál búzadara, kb. 300-350 gr. liszt, 50 gr. puha vaj, 1/2 mokkáskanálnyi só. Továbbá: szilva, kockacukor, õrölt fahéj. Forgatáshoz: 1-2 kanál olaj, 1 bögre zsemlemorzsa. Szóráshoz: fahéjas porcukor.

Az egészben  megfõtt burgonyát langyosra kihûtjük, majd a héját lehúzzuk róla és burgonyanyomón átnyomjuk õket.






A burgonyahalom közepébe mélyedés készítünk, majd beleütjük a tojást, a tojás sárgáját, majd hozzáadjuk a puha vajat, a lisztet, a búzadarát és a sót. 




Elkezdjük összeállítani a tésztát. A burgonya víztartalmától függõen, ha nagyon ragadna a tészta, akkor adhatunk még hozzá egy kevés lisztet. Közepesen lágy tésztahengert készítünk belõle. 






Lisztezett kézzel és késsel, vastag ujjnyi szeleteket vágunk le a tésztahengerrõl, majd kissé körré igazítjuk azokat. Minden tésztakõr közepére teszünk egy magozott, kockacukorral és õrölt fahéjjal megtöltött, szilva szemet. 




Lisztezett kézzel gombócokat pödrünk belõlük.




Mikor elkészültek a gombócok, egy nagy fazékban sós vizet forralunk. Míg felforr a víz, addig megpirítjuk a zsemlemorzsát is. Egy serpenyõbe kevés olajat teszünk, a morzsát rászórjuk és állandóan kevergetve, sötét zsemleszínûre megpirítjuk azt. Félretesszük. Mikor a víz felforrt a fazékban, a gombócokat óvatosan beleengedve addig fõzzük õket, amíg fel nem jönnek a víz felszínére. Lefedve 1-2 percig forraljuk még õket, majd szûrõlapáttal egyenként kiszedjük õket és máris mehetnek a pirított zsemlemorzsába. Megforgatjuk õket, hogy mindenhol morzsásak legyenek, majd fahéjas porcukorral meghintve, forrón tálaljuk a gombócokat. 








Folytats a blogon ... illeskriszkonyhaja.blogspot.com/2017/...

sponsored links

Keres?s