?Bárány?cipó

2014-04-01

sponsored links

A tökéletes húsvéti ?bárány? cipó

Nem véletlenül tettem idézõjelbe a bárány nevet, mert nem bárányból készült csak olyan a formája.

1

Imádom a kreatív dolgokat, fõleg a konyhában. Kenyeret sütöttem mint minden nap és akkor megpillantottam az asztalon heverõ bárányformát. Már egy ideje szemezgetem vele, vajon milyen sütit varázsolok majd ezzel a formával, csak valahogy mindig más került az asztalra. Gondoltam egyet, kivettem a frissen dagasztott és kelesztett kenyértésztából, beletettem a formába és máris mehetett a kenyér mellé a sütõbe. Kb. 20 perc múlva izgatottan vettem ki és szedtem szét a formát,és lám megszületett a báránycipó.

Nem mertem felvágni, mert annyira, de annyira jól nézett ki. Fejemet már a vele készített ételek sora lepte el. Birkaburger, húsvéti sonkás szendvics báránycipóban, gulyásleves mellé a tavaszi hangulatban megterített asztalon, sima zsemle helyett ezt kenném meg a húsvéti medvehagymás tojáskrémmel, és így tovább szabadon.

2

A lényeg, hogy frankó lett, ha szabad így fogalmazni, ha valakinek van ilyen formája készítse el.

Bármilyen kenyér vagy zsemle recept alkalmas, íme itt is egy:

50 dkg liszt

250 g friss élesztõ  ( fél tasak szárított: 70 g)

2 tk só

3 ek olaj

1 dl tej

2,5 dl langyos víz

2 marék hántolt napraforgómag vagy tökmag

A hozzávalókat tegyük dagasztógépbe, dagasszunk sima rugalmas tésztát. Ha nagyon ragadna, mert minden liszt más és más, kevés lisztet adjunk még hozzá.

Formázzuk cipóvá és letakarva kelesszük 1 órán át.

Készítsünk elõ a formát. Kenjük ki vajjal vagy olajjal, hogy ne ragadjon le majd a kenyér.

Formázzuk meg a kenyeret és tegyük a formába. Kelesszük még 20 percet.  225 fokon süssük 15-20 percig, míg szép barna és ropogós nem lesz a héja.




Folytats a blogon ... vacsinalam.cafeblog.hu/2014/04/01/bar...

sponsored links

Keres?s