Õszibarackos szedres clafoutis

2010-09-03

sponsored links

Áldom az eszem, hogy kipróbáltam Stahl Judit barnított vajas clafoutis receptjét, mert nekem sokkal jobban ízlett az eddigieknél. Nagyon feldobja ez a plusz íz, a tálalásnál még melegen megszórtam egy kis fahéjas porcukorral, majd nagyon gyorsan langyosan befaltuk kb. a háromnegyedét:)) isteni finom volt!

Hozzávalók:


3 tojás
12 1/2 dkg vaj
15 dkg cukor
1 vaníliarúd
1 citrom
1 csipet só
10 dkg durum liszt (vagy sima)
2 1/2 dl tej

20 dkg õszibarack
15 dkg szeder
1cl creme cassis
(Ez természetesen bármilyen szimpatikus gyümölccsel helyettesíthetõ)

tálaláshoz: fahéjas porcukor

Az elsõ feladat a barnított vaj elkészítése, ami a francia konyha fontos eleme. Én bevallom õszíntén, hogy most készítettem elõször, de már többször láttam itt-ott, blogokon, receptekben. Mindig kíváncsian gondoltam rá, hogy az mitõl lehet annyira jó.
És tényleg, zongorázni lehetne a különbséget. Én eleve (sajna:) vaj imádó vagyok, de tényleg annyira megbolodította a clafoutis ízét, hogy azonnal kiakarom próbálni majd másban is. 
Szóval barnított vaj, ehhez tegyük a vajat egy serpenyõbe vagy lábasba, majd olvasszuk fel, néhány percig kevergessük miközben egy picit megbarnul és finom mogyorós beütésû ízt kap. Nem árt hozzá jobb minõségû vajat használni. Melegítsük elõ a sütõt 170 fokra (vagyis környékére:)), az én sütõm egy pokol konyhája, szóval én egy kicsit vakon tapogatózom sütési hõmérsékletek tekintetében.

A szedret tegyük egy tálkába és öntsük nyakon a cassis likõrrel. Az õszibaracokat hámozzuk meg és vágjuk kis kockákra.
A tojásokat keverjük el a cukorral, reszelt citormhéjjal, csipet sóval. Szitáljuk hozzá a lisztet és keverjük el. Majd apránként adagoljuk hozzá a tejet, szépen dolgozzuk el a tésztában, majd végül adjuk hozzá a barnított vajat. Vajazzunk ki egy piteformát vagy más sütõedényt, ötsük bele a gyümölcsöket, aztán pedig egyenletes rétegben a tésztát. Aztán tegyük gyorsan be a sütõbe (érdemes alá tenni egy nagyobb tepsit, mert ha nincs magasabb peremû formánk, akkor könnyen kifut, mert megnõ, de ahogy kivesszük a sütit a sütõbõl eredeti formájára vissza zsugorodik) és 40-50 perc alatt süssük gyönyörûséges aranybarnára. Melegen szórjuk meg egy kis fahéjas porcukorral és gyõzzük ki várni míg langyosra hûl;)
Recept: Stahl magazin 2010. nyári számából 

Folytats a blogon ... izlesszindroma.blogspot.com/2010/09/o...

sponsored links

Keres?s