Áfonyás pudingkrém ropogós leveles tésztával.

2017-08-09

sponsored links




 A nagy melegre való tekintettel, és mivel még mindig jelen van a piacokon az áfonya, így megint egy pohárkrémet készítettem ebéd utáni desszertnek. Igaz az áfonyát igen borsos áron kínálják, de azért néha megengedhetünk magunknak egy kis kényeztetést. A pudingkrémet roppant egyszerû elkészíteni, és a ropogósra sült leveles tészta sem okozhat gondot. Az áfonyát és a pudingkrémet is elõre elkészíthetjük, majd összeállítás után rögtön kínáljuk, mert különben a ropogós tészta felszívja a nedvességet, és elveszti a ropogóságát. Áfonya helyett pl. szederrel, málnával.... is készíthetjük.






 Hozzávalók 6-8 pohár pudingkrémhez:

2 cs tejszínízû pudingpor
6 dl tej
2 cs vaníliás cukor
5-6 ek kristálycukor
4 dl Hulala (v. habtejszín)


A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel.

Ezután öntsük hozzá a maradék tejet, adjuk hozzá a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, majd állandó keverés mellett, fõzzük sûrûre. 

Amikor kellõen besûrûsödött vegyük le a tûzrõl, majd kevergetve hûtsük ki.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd kézi habverõvel, apránként keverjük hozzá a kihûlt pudinghoz.




Hozzávalók a ropogós tésztához:

1 cs leveles tészta (Tante Fanny)
2-3 ek porcukor


A leveles tésztát szórjuk meg porcukorral, majd a sodrófával gyengéden menjünk át rajta párszor.

Ezután fordítsuk át egy sütõpapírra, majd ezt a felét is szintén szórjuk meg porcukorral, és gyengéden menjünk át rajta a sodrófával.

Ezután helyezzünk rá egy sütõpapírt, és egy akkora tepsit nyomatéknak mint a tészta mérete.

Helyezzük be a forró sütõbe, majd kb. 20 perc alatt süssük szép pirosra, ropogósra. (én légkeverésnél 180 fokon sütöttem 15 percig, majd levettem a tepsit és a sütõpapírt, és úgy sütöttem készre)

Amikor a tészta megsült, vegyük ki a sütõbõl, hagyjuk teljesen kihûlni, majd tördeljük apróra.




Karamellizált áfonya hozzávalói:

20 dkg áfonya
3 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
csipet õrölt fahéj


Az áfonyát tegyük bele egy tányérba, szórjuk meg a barna cukorral, a vaníliás cukorral, és ízlés szerint õrölt fahéjjal, majd keverjük össze.

Ezután tegyük be a mikróba, és pár perc alatt karamellizáljuk meg (közben egyszer, óvatosan keverjük át) majd hûtsük ki teljesen.

A poharakba egyenlõen osszuk el a teljesen kihûlt, karamellizált áfonya több mint a felét, majd kanalazzuk rá a pudingkrém felét.

Ezután szórjuk meg az apróra tördelt leveles tésztával, majd kanalazzuk rá a maradék krémet.

Végül díszítsük a maradék áfonyával, ízlés szerint a ropogósra sült leveles tésztával.

Az elkészült pohárkrémet rögtön tálaljuk, mert különben a leveles tészta állás közben elveszti a ropogóságát.



Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2017/08/a...

sponsored links

Keres?s