Áfonyás, gombás szarvasragu pirított dödöllékkel

2017-12-06

sponsored links

IMG 2211

A napokban ismét a Sparban jártunk, és a húspultoknál megláttam, hogy vannak elõrecsomagolt szarvashúsok. Vettem két zacskónyit, mert olyan szépnek tûntek a fólián keresztül. Szerencsére a felbontás után sem csalódtam nagyot, szép és egészséges, falkockázott húsokat sikerült vásárolnom. Mivel én nem szarvas gulyást terveztem, ezért még kisebb kockákra vagdostam az alapanyagokat, ügyelve arra, ahogy az esetleges inasabb részek Samukánk tányérjába landoljanak majd.

 

Hozzávalók:

  • 1,5 kg szarvas lapocka
  • 8-10 dkg füstölt szalonna
  • 5-6 db kisebb vöröshagyma
  • 2 kk õrölt kömény
  • 2 kk morzsolt kakukkfû
  • 1 kk õrölt borókabogyó
  • 1 kk morzsolt borsikafû
  • 3-4 babérlevél
  • 2-3 ek aszalt áfonya
  • 50-60 dkg barna csiperke
  • 1-1,5 dl száraz vörösbor
  • só és bors, chili

IMG 2111

IMG 2114

A fejemben a koncepció a következõ volt. Szalonna csíkokat pirítok, hagymát dinsztelek, majd a húsokat elõpirítom. Fontos, hogy a húsokat nem sóztam be elõre, mert nem akartam, hogy túl korán levet eresszenek. Tehát kifehéredésig elõsütöttem a szarvaskockákat, majd jött a só - amitõl tényleg elkezdett levet ereszteni a hús. Jöhetett az összes fûszer, majd fedõ alatt hagytam, hogy elkezdjenek az ízek összeérni - és hogy puhuljon a hús. 

IMG 2118

IMG 2120

IMG 2124

IMG 2126

IMG 2130

IMG 2138

IMG 2144

Míg a fedõ alatt párolódott a ragunk alapja, addig megmostam és feldaraboltam a gombákat. Kb egy óra elteltével átmozgattam a húsokat, beleszórtam a raguba a gombákat és az aszalt áfonyákat, öntöttem bele vörösbort, majd ismét fedõ alatt hagytam, hogy minden összefõjön.

IMG 2147

IMG 2152

IMG 2156

IMG 2157

És jöjjön a köret. Kezdem azzal, hogy még sohasem ettem és sohasem készítettem dödöllét. Most ezen is túlestem. Szóval meghámoztam egy csomó burgonyát, átmostam õket, majd feldaraboltam mindet. Egy lábasban vizet melegítettem, amibe feltettem fõni a burgonyákat. Fontos, hogy a víz éppen ellepje a krumplikat - ez azért fontos, mert a fõzõlével fogjuk összetörni a burgonyákat. Tehát addig fõztem õket, amíg meg nem puhultak, majd a lángon hagyva átnyomkodtam mindet. A krémes állagú pürét elkezdtem szórni liszttel, majd folyamatosan kevergettem is. Hogy mennyi liszt kell? Hát amennyit felvesz... Amikor már kezdene lekapni a lábas aljára, akkor egy vágódeszkára öntöttem a krumplis pürét. Hagyom kicsit hûlni, majd kanállal és kézzel kis rudakat gyártok belõlük. A kész rudacskákat vékony olajon átpirítom, majd tálalok is.

IMG 2174

IMG 2178

IMG 2180

IMG 2182

IMG 2187

IMG 2188

IMG 2191

IMG 2196

IMG 2204

IMG 2212

 

Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról:

youtube.jpg

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... husimado-eger.blog.hu/2017/12/06/afon...

sponsored links

Keres?s