Áfonya-fekete berkenye smoothie (laktózmentes, gluténmentes, vegán)

2017-10-02

sponsored links

Még nem meséltem nektek, de végre vidékre költöztünk a fõvárosból. Na nem mentünk messzire, nagyon közel vagyunk Budapesthez, de mégis zöld övezetben, erdõkkel, dombokkal körülvéve. Van kertünk, ahol láttunk már mókust ugrálni a diófánkon, meg kétszer láttam két különbözõ napon, de ugyanabban az idõben mezei egeret elillanni a szomszéd telekre ? – de bízom benne, hogy a szomszédoktól néha-néha a kertünkbe kóboroló macskák biztosítanak az egerek elriasztásától! ? Vannak tücskök, bogarak – nyilván sokkal többféle, mint amennyivel a 13. kerületben találkoztunk, meg vannak napon sütkérezõ, villámgyorsan elillanó gyíkok, tiszta, felsepert utcák, rengeteg diófa, vadgesztenyefa mindenfelé, végtelen csend, jó levegõ és kedvesen ismerkedõ, bõbeszédû nénik, bácsik (akiktõl minden fontos információt megtudunk a nagyközségrõl). Gyalog távolságra van a waldorf óvoda, ami az álmunk volt, mert én és I. is úgy nõttünk fel (nagyobb vidéki városokban), hogy gyalog tudtunk menni az óvodába és az általános iskolába is. Mi is ezt szerettük volna, hogy ne kelljen zsúfolt tömegközlekedésen vagy autóban, dugóban ülve óvodába hordanunk a gyerekeinket.

Még a berendezkedés fázisában vagyunk egy belülrõl felújított házban, szóval új konyhánk van (amelyen még egy kicsit dolgoznunk kell, hogy legyen belõle álomkonyha blogbejegyzés, amit már többen kértetek ? ), meg új fürdõszoba, wc, aludni tudunk min, de a bútorok egy része, a hangulat megteremtése (amit szeretnénk elérni) még hiányzik. Lassan dolgozunk rajta, de idõ lesz mire mindennel megleszünk. A lényeg, hogy imádjuk ezt a helyet, a vidéki hangulatot, a nyugit, de az is szuper, hogy Budapest közel van, így bármikor könnyen a fõvárosban tudunk lenni.

De térjünk át erre a csoda sötét pink vagy lila smoothie-ra, ami a színét az áfonyától és a fekete berkenye portól kapja. De mi is az a feketeberkenye? Addig én sem tudtam, amíg ezzel a por formájú változattal nem találkoztam, így gondoltam, hogy utána nézek.

Csodás színû fekete berkenye por

A fekete berkenyének igen magas a gyümölcscukor-, pektin-és csersavtartalma. Ez utóbbi miatt, ha lét készítenek belõle – a teljesebb lényerés érdekében-, elõször fagyasztják, majd édesítik, valamint a kellemes ízhatás érdekében citromsavat is adnak hozzá. Kapható olyan készítmény, amely a fekete berkenyét természetes õrlemény formájában, esetleg más gyümölcsökkel együtt tartalmazza. Por formában többek között a Veganz német cég állítja elõ Európában, amelyet itthon a Spar üzleteiben lehet most már megvenni.

“A bogyókat egyébként sokféle módon használják fel, nem csak a kb. 80%-os létartalmát, hanem a fõként a héjában lévõ növényi színezõanyagot is élelmiszerek színezésére. Nagyon magas a C-vitamin tartalma, ezenkívül rendkívül hatékony gyulladáscsökkentõ, illetve -megelõzõ hatása. Gyógyító értéke magas P-vitamin-(flavonoid), vízben oldódó B1-, B2-,B6-, B9-, B12-, C- és H-vitamin tartalmának, zsírban oldódó A-, E-és K-vitamin tartalmának és összességében kiemelkedõen magas, a sejteket a pusztulástól védõ szabadgyök-fogó kapacitásának köszönheti. A kutatók egyöntetû véleménye szerint összességében legalább olyan betegség-megelõzõ és gyógyító erõvel rendelkezik, mint a tahiti csodanövény, a noni gyümölcse.” (Forrás: innen).

Ehhez a smoothie-hoz a fekete berkenyét egy másik bogyós gyümölccsel, az áfonyával párosítottam. Csodálatos lett a színe és az íze is. A fekete berkenye por ugyanolyan minõséget képvisel, mint a mostanában nagyon felkapott acai por! ? Tehetjük kásákba, nyers süteményekbe, turmixokba.

Áfonya-fekete berkenye smoothie (laktózmentes, gluténmentes, vegán)
 
Elõkészítési idõ
Fõzési idõ
Teljes idõ
 
Csodás lila színû, vitaminokban gazdag turmix reggelire vagy uzsonnára.
Szerzõ:
Recept típusa: turmix, reggeli, ital
Konyha: vegán, gluténmentes
Adag/mennyiség: 2 fõre
Hozzávalók
  • 2 db érett banán, meghámozva
  • 1 és ½ bögre fagyasztott áfonya
  • 160-180 ml kókuszos rizstej
  • 6 evõkanál natúr kókuszjoghurt
  • 2 evõkanál quinoa pehely
  • 2 evõkanál fekete berkenye por
  • 2 evõkanál kendermag por (opcionális)
  • hántolt kendermag/tökmag/napraforgómag/kókuszchips, tálaláshoz
Elkészítés
  1. A hozzávalókat tegyük turmixgépbe, és turmixoljuk 5 percig.
  2. Elõször csak 160 ml rizstejet adjunk hozzá, fokozatosan hígítsuk többel, ha hígabbra szeretnénk az italunkat.
Jegyzetek
A quinoapehely helyett tehetünk bele zabpelyhet, de ekkor nem lesz gluténmentes az italunk (kivéve, ha gluténmentes zabpelyhet használunk).
A rizstej helyett használhatunk bármilyen más gluténmentes növényi tejet (kókusz-, vagy mandulatejet), illetve lehet zabtejjel is készíteni (szintén figyelni kell a gluténmentességre, akinél ez fontos).
Ha a banánt is fagyasztva rakjuk bele, akkor egy sûrû, krémes, desszert szerû reggeli "kását" kapunk.
Tálalhatjuk granolával is.
3.5.3226

*****

A fekete berkenye port, a kókuszos rizstejet a {Spar Magyarország} biztosította a recepthez. A véleményem csakis a sajátom.

Kókusztálka a Coconut Bowls-tól.


Folytats a blogon ... www.zizikalandjai.com/2017/10/afonya-...

sponsored links

Keres?s