Zöldbab és petrezselyem avagy Csak rövide

2017-10-06

sponsored links

Mostanában picit gyakrabban készítek fõzeléket, mint az elõzõ években. Ennek több oka is van, de erre most nem térnék ki; de ha valakit éredkel, vagy  megesz a pene, esetleg a fenész, kérdezze meg priviben. A privi az egy új dolog, amit már õsidõk óta használunk, csak eddig nem így hívtuk. Ez van, manapság amit lehet, lerövidítünk, még beszéd közben is; és ez egy jó dolog! A fent említett privi -nél is spóroltunk 1 egész betût, úgy hogy  hurr...
A mai klasszikus étkem, lehetne stílusosan - Sert.sült, pár.káp, tört burg.
De nem, sõt ezt túlzottan nem is lehet rövidíteni, mert... de mégis; ki is húzom ezt a mondatot.
Ami viszont rám nagyon jellemzõ, hogy megkívánok egy klasszikus fõzeléket, de mégsem se bírom elkészíteni, a szokásos módon.













Z.BABFÕZ. PETR.-VEL ÉS S.OLD.-AL
     avagy
ZÖLDBABFÕZELÉK, PETREZSELYEMMEL 
     ÉS SÜLT OLDALASSAL
Hozzávalók:
60-70 dkg zöldbab
1 szép szál petrezselyemgyökér, zöldjével
1 fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
1 p. tejföl (150 g)
2 ek. liszt + a habarás
lestyán
bors, só
(ízlés szerint ecet, vagy citromlé; én 3 ek. citromlevet adtam hozza a fõzés során)
Az oldalast, eldarabolva, só, bors, majoránna, és egész kömény ízesítéssel  fólia alatt sütöttem, puhára.
A zöldségeket szépen megtisztítjuk, a zöldbabot 3-4 centis (természetesen lehet kisebb, nagyobb, kinek hogyan tetszetõs) darabokra vágjuk, a petrezselyemgyökeret felkockázzuk.
A vöröshagymát felaprítjuk, üvegesre sütjük, hozzáadjuk, a petrezselyem kockákat, megsózzuk és vízzel felöntve (ellepve) kb. 10-12 percig forraljuk.
Ezután beletesszük a zöldbabot, befûszerezzük (nálam most jött a a citromlé) és vízzel felöntve, kellemes, roppanós, puhára fõzzük.
2 evõkanál lisztbõl fokhagymás rántást készítünk, amivel berántjuk a fõzelékünket.
A fõzeléket van aki sûrûbben, van aki hígabban szereti, ennek függvényében, tejfölös habarással sûrítjük, én 2 ek. lisztet használtam, persze ezt befolyásolja az is, hogy mennyi "leve" van a fõzinek
Amikor elkészültünk, aprított petrezselyemzölddel frissítjük, ezt a fincsi, klasszikus, de mégis egy kicsit más étket.
Az oldalassal kínáljuk, vagy olyan feltéttel ami feltétel nélkül kedvünkre való ?








Folytats a blogon ... orultenjoetelek.blogspot.com/2017/10/...

sponsored links

Keres?s