Zepter edények használata 3. Rizs fõzés

2011-04-26

sponsored links

Rizst háromféle módon készítek zepter edényben. Bõ vízben és párolva készítéshez fõzõtasakos hosszúkás szemû paraboiled rizst használok, ami nem ragad össze. Rizottóhoz kerek szemû rizottó rizst (úgy emlékszem talán arborio) használok(tam), amit még 2 éve Olaszországból,  hoztam (ott nem "arany áron" adják, sõt olcsónak mondható a magyar árakhoz képest, sajnos már elfogyott).

1.) Bõ vízben fõzve   (pl. Lecsós karaj csíkok rizzsel)
Amikor valamilyen szaftos ételt készítek, amihez fõtt rizst szeretnék tálalni, akkor a fõzõtasakos rizst a fõzõtasakban fõzöm meg. Fél kg rizshez kb. 2-2,5 liter vizet forralok 2 fehér kanál sóval, fedõ alatt, amikor felforr a víz, belerakom a fõzõtasakokat. Újraforrás után, takarékon, lefedve, kb. 20-25 percig fõzöm, addigra tele vannak a fõzõtasakok a megduzzadt rizsszemekkel, akkor kiszedem a zacskókat, lecsepegtetem, felvágom és tálra borítom a rizst. (Legegyszerûbb a rizses zacskók kezelése, ha fõzés elõtt megnézzük, hogy a "füles" oldala legyen felfelé. Amikor elkészül, fakanál szárát a fülekbe dugjuk, és könnyen ki tudjuk emelni a rizst.)

2.) Párolva  (pl. Zöldséges rizseshús)
Kevés olajon megpárolok egy fej apróra vágott hagymát, ráöntöm a fõzõtasakokból a rizst, kissé lepirítom, és a rizs mennyiségéhez képest kétszeres mennyiségû vizet öntök rá (pl. 0,5 kg rizsre 1 liter forró vizet). Ízesítem ételízesítõvel, sóval, borssal, vágott petrezselyemzölddel, és kb. 20 perc alatt készre párolom. A végén megnézem, hogy eléggé átpuhultak-e a rizsszemek, és ha szükséges még 1-1,5 dl forró vizet öntök még rá, hogy ne legyen roppanós a rizs közepe sem.
Ha zöldségekkel, vagy hússal akarom együtt készíteni a rizst (zöldséges párolt rizs, zöldséges rizseshús, vagy  rizses hús) akkor  a következõ a sorrend:
Zöldséges rizsnél: Kevés olajon megpárolok egy fej hagymát, rádobom a zöldségeket, ha mirelit, megvárom míg átforrósodik a zöldség, ha friss, akkor kb. 5 percig párolom, pici vizet hozzáadva, majd zsírjára sütöm, hozzáöntöm a rizst, kicsit lepirítom felöntöm forró vízzel, ízesítem és az elõzõek szerint készre fõzöm.
Zöldséges rizseshúsnál: Itt is a hagyma párolásával kezdem, aztán a kockára vágott csirke vagy pulykamell következik, amit fehéredésig sütök. Ekkor teszem rá a mirelit vagy friss zöldséget, amivel néhány percig együtt párolom, míg az alatta lévõ nedvesség teljesen elpárolog. Ha zsírjára sült, ráöntöm a rizst, lepirítom, ízesítem, felöntöm az elõzõek szerint forró vízzel és készre párolom.
Rizses húsnál: Ugyanúgy járok el, mint a zöldséges rizseshúsnál, csak a zöldségeket kihagyom belõle.

4-5 személyre általában 
  • 37,5-50 dkg rizst,  
  • 1 fej vöröshagymát
  • 4-5 evõkanál olajat, kb. 
  • 45 dkg mirelit zöldséget (többnyire finomfõzelék alapot, amiben sárgarépa kocka és zöldborsó van)
  • vagy 1-2 friss sárgarépát, 
  • változó mennyiségû (1-2 db-tól 25-30 dkg-ig) gombát
  • 40-85 dkg csirke vagy pulykamellet
  • 0,8-1 liter + 1-1,5 dl forró vizet szoktam használni a rizs elkészítéséhez.  

Ezeken kívül természetesen ételízesítõt, õrölt borsot, curryport, chili port, szárított vagy friss petrezselyemzöldet is használok az ízesítéshez.

Ennél az ételnél is hagyma pirítással kezdem aztán attól függõen, hogy zöldségekkel-hússal vagy csak magában szeretném, úgy járok el az elsõ lépésekben mint feljebb leírtam. Amikor a kerek szemû rizst hozzáraktam az ételhez, azt ugyanúgy lepirítom egy kissé, ahogy a másik fajtát is. Innen azonban  más a fõzés menete. Nem szabad sok folyadékkal felönteni az ételt, mindig csak kevés, 1-1,5 dl forró vizet, vagy alaplevet szabad hozzáönteni, meg kell várni, míg azt a folyadékmennyiséget magába szívja a rizs. Csak akkor adjuk hozzá a következõ 1-1,5 dl folyadékot. Ezt addig kell folytatni, míg a rizottó elkészül. Én nem szoktam bele bort önteni, sem vajat, sem sajtot nem adok hozzá, ezt mindenki a saját ízlése szerint alakítsa, csak úgy, mint a rizottó fûszerezését. Az én rizottóm (bár nagyon finom volt), a szakértõknek kissé "száraz"-nak tûnhet, ennél kicsit krémesebbre, folyékonyabbra fõznék az biztos :)

Folytats a blogon ... hzias2.blogspot.com/2011/04/zepter-ed...

sponsored links

Keres?s