Z generációs vegánok ? interjúsorozat, 6. rész: Almási Petra

2017-12-07

sponsored links

A social medianak hála egyre több olyan tizen-huszonéves fiatallal találkozom, akik tudatosak, figyelnek a környezetvédelemre és vegánok lettek. Õk nem egy trendre ülnek fel, hanem tényleg komolyan gondolják ezt az egészet. Ilyen fiatalon megváltoztatják az életüket, a social median keresztül megosztják tapasztalataikat, bátorítják a hasonló korú fiatalokat, akik érzik, hogy változtatni szeretnének, de nem tudják, hogy induljanak el. Mi a titkuk? Hogyan lesznek olyan lenyûgözõen természetesek? Ezt szeretném nektek bemutatni ezzel a sorzattal. Fogadjátok szeretettel negyedik interjú alanyomat, Almási Petrát! ?

 

Bemutatnád magad röviden?
Sziasztok, Almási Petra vagyok, 20 éves, és másfél éve folytatok vegán életmódot.

Hogyan fogadta a környezeted (szülõk, nagyszülõk, barátok, osztálytársak), amikor bejelentetted, hogy vegán leszel/lettél?
Vegánná válásomra minden ember másképp reagált. Voltak kíváncsi, nyitott emberek, tele kérdésekkel; voltak értetlenkedõk, akik még a vegán szót sem hallották soha; és voltak azok, akik már a síromat kezdték el ásni, úgy féltették egészségügyi állapotomat.

Mi volt a motivációd a váltásra?
Amikor elkezdett érdekelni ez az életmód, az összes pozitív aspektussal megismerkedtem: egészség, etika, környezetvédelem. Annyira logikus és annyira vonzó volt a vegánság számomra, hogy úgy döntöttem, hogy mélyebben is meg akarom érteni. Egy rövid vágóhidas videó (Farm to Fridge, csak erõs idegzetûeknek ajánlott!!!) és a Cowspiracy címû dokumentumfilm megnézése után teljesen megváltozott a perspektívám, és muszáj voltam a radikális értékrendváltást egy radikális életmódváltással is összekötni. A mai napig etikai vegánnak tartom magam, az állatokért és a környezetért.

A váltás egyik napról a másikra történt vagy szakaszokban (pl. elõször vegetáriánus lettél és utána vegán)?
Két hónapig vegetáriánus voltam, miközben hétrõl-hétre elhagytam az étrendembõl a tojást és a különféle tejtermékeket. Nem ez volt a tervem, de megtudtam, hogy a bio tej és bio tojás is csak egy nagy mítosz, ezért nem elég, ha csak vega vagyok, ha tényleg számítanak nekem az állatok jogai és a Földünk jövõje.

A vegán étrend egyfajta tudatosságot is hoz az embernek. Te mire figyelsz oda az egészségedet illetõen a vegán étrend miatt (pl. szedsz-e vitamint, több vizet iszol, sportolsz, stb.)?
Vegánná válásom óta sokkal egészségtudatosabb vagyok, a rengeteg új információnak köszönhetõen. Igényem lett, hogy karban tartsam testemet a megfelelõ ételekkel, mozgással és alvással. B12 vitamint szedek, és téli idõszakban D-vitamint, igyekszem naponta mozogni, és kiegyensúlyozott növényi alapú étrendet folytatni.

Hogyan érzed magad vegánként (egészségügyi, lelki szempontból)?
A vegánság egy fontos lépés volt személyes fejlõdésem és egészségem szempontjából is. Rengeteg új élményt, embert, tapasztalást és fejlõdést vonzott be az életembe ez az egyszerû kis lépés, amiért nagyon hálás vagyok. Mára a vegán címke csak egy a sok közül, amit magamra aggatok, hisz nem csak ez az egy dolog határoz meg engem. Biztonságot ad, hogy tudom, nem leszek kitéve a krónikus betegségem kockázatainak, és hogy minden vásárlásommal és étkezésemmel hirdetni tudom a kegyetlenségmentes élet pozitívumait.

Okozott-e problémát valaha a vegán étrend, életmód (pl. nem lehet vegán ételt kapni a suliban, egyetemen, az állandóan kíváncsiskodók kérdéseinek a megválaszolása, stb.)?
Az egyetlen negatívum, amit megtapasztaltam, hogy akaratomon kívül eltávolodtam néhány embertõl, akik teljesen elzárkóztak a vegán életmód gondolatától is. Ha valaki nem hajlandó EGYETérteni, az teljesen rendben van, de ha elutasítja a MEGértés lehetõségét is, hogy meghallgasson engem, ahogy beszélek életem egy fontos szeletérõl, értékrendemrõl, szenvedélyemrõl, új közösségemrõl, akkor azt az emberi kapcsolatunk bánja. És kifejezetten fájdalmas procedúra ez, amikor egy közeli családtag viselkedik így ? a szakadékok csak mélyülnek, és én tehetetlennek érzem magam. De ezt nem írhatom a életmódom rovására, hisz egy ilyen emberrel elõbb vagy utóbb, de úgyis felszínre került volna egy ilyen konfliktus, ha nem a vegánságban, akkor másban.

Melyik az az étel, ami olyan “guilty pleasure? féle, vagyis nem túl egészséges (még vegán formában sem), de mégsem tudsz neki alkalmanként ellenállni?
Otthon egészségesen étkezem, viszont ha étkezdékben járok, néha még mindig elfog a vágyódás az olajban tocsogó rántott ételekért. Igazi bûnös élvezet számomra a rántott növényi sajt, ami vegán voltára sem nevezhetõ egészségesnek.

Melyik a kedvenc vegán ételed?
Kedvenc ételem mindig változó, most az elsõ ami eszembejutott, az a hagymás tofurántotta frissen sült kenyérrel és paradicsommal.

Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik szeretnének áttérni a vegán étrendre, de még nem tették meg ezt a lépést? Valamint azoknak a szülõknek, akik aggódnak a vegán étrendre áttért gyermekükért?
Vegánná válni hatalmas lépés, és nagyon sok bizonytalanságot elõhozhat az emberbõl, ezt elsõkézbõl tudom. Ha az érdeklõdés adott, akkor már csak 3 fontos lépés van hátra: informálódás, inspirálódás és cselekvés. Olvass, nézz videókat és dokumentumfilmeket, kövesd be az összes neked tetszõ vegán oldalt és embert közösségi médián, csatlakozz facebook csoportokhoz vagy gyere el eseményekre, tedd fel az összes kérdést, találd meg rá a válaszokat, majd készítsd el az elsõ vegán ételed, menj el elsõ vegán bevásárlásodra ? és már vegán is lettél! A szülõknek pedig azt üzenem, hogy ha a gyerek ekkora életmódváltásra készül, akkor a legkevesebb amit tehetnek érte az az, hogy informálódnak, és segítenek neki pl. a helyes növényi alapú étrend összeállításában. Az ignorancia nem csak a gyerek egészségébe kerülhet, hanem a szülõ-gyerek kapcsolatba is. Ismétlem magam: nem kell egyetérteni, de legyünk nyitottak a másik megértésére!

Instagram: @almasipetra
Facebook: Almási Petra
Youtube: @Almási Petra


Folytats a blogon ... www.zizikalandjai.com/2017/12/z-gener...

sponsored links

Keres?s