Vörös lencsés-répás vagdalt (vegán)

2014-04-25

sponsored links

 felvagdalt.jpg

A hüvelyesek, azok közül is a legismertebb, a lencse, az ószövetségi korban és Jézus korában is a gabonafélék után a második legfontosabb alkotóeleme volt az étrendnek. Az olaj mellett szárított fügét, kb. 3,5 kg búzát és 1 kg lencsét tartottak a létfenntartáshoz elengedhetetlenül szükségesnek. Egy ókori szerzõ több mint húszféle hüvelyest vett számba, amelyek között a legfontosabb a lencse és a csicseriborsó volt. (...) A lencse, különösen a vörös változata Szíriában és Egyiptomban is elterjedt volt. Néhány tudós szerint Edóm bibliai földje (amelynek sziklái és talaja rozsdavörös, és amelynek neve a héber "vörös" szóból származik) az országban mindenfelé bõven termõ vörös lencsérõl kapta nevét. A leghíresebb lencséhez kötõdõ bibliai történet természetesen az a vöröslencse-étel, amelyért Ézsau eladta elsõszülöttségi jogát. (1 Móz.25. fejezet).  A lencse fehérjetartalma következtében a belõle készült étel tápláló és laktató is volt, különösen, ha gabonával is keverték. Böjt idején szokás volt, hogy a húsételeket más tápláló ételekkel, például lencsével váltották ki. Tápláló tulajdonságai és könnyen tárolható és szállítható volta a lencsét a parasztok jellegzetes ételévé tette. Jézus idejében még édességeket is készítettek lencsébõl. (Forrás: Ételek a Biblia korában.)  Most ugyan nem szárítottam meg és kevertem össze mézzel, mint az ókori édességkészítések során, de egy nagyon finom vagdaltat kreáltam belõle.

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 csomag (50 dkg) vörös lencse
  • apró szemû zabpehely ...

Folytats a blogon ... vegalife.blog.hu/2014/04/25/voros_len...

sponsored links

Keres?s