vegán ?túrótorta?
sponsored links
A szigorú tej- és tojásmentes étrendnek két nagyon nehéz része van: az egyik, hogy nagyon erõsen limitált a házon kívüli étkezés, a másik a sütés. Ha vegán lennék, biztos, hogy megenném azokat a dolgokat, amikre az van írva, hogy nyomokban ezt-meg-azt tartalmazhat. Így viszont, hogy Levi allergiás a tejre és a tojásra, csak olyan dolgokat veszünk, amire nincs ráírva, hogy nyomokban egyiket vagy a másikat tartalmazza. Ez picike különbségnek hangzik, de nem az? A legtöbb étcsokiban nincs tej, de olyan csokit találni, amiben nyomokban sincs? Utána is kell járni, és drága is. Így lehet baromi drágán olyan-mintha dolgokat enni és venni.
A lágy tofu és a szójajoghurt egészen túrószerû állagú lesz sütéstõl, a citromlé és az, hogy a joghurt is citromos ízesítésû pedig extrán hozzátesz a ?túró-hatáshoz?.
A múltkor nagyon jópofa tojáshelyettesítõt árultak az Aldiban, fel is tankoltunk belõle. Most ebbõl tettem a tortába, de korábban használtam már chia mag és szójatej keveréket is, azzal is kiválóan mûködött. A tojáspótló por egyébként keményítõbõl, emulgeálószerbõl, xantángumiból és borsófehérjébõl áll, folyadékkal kell felverni (elég jó habos lesz), és a tésztába keverni. Az adott tojáspótló adagolása mindig rajta van a dobozon, ezért én a receptben csak azt adom meg, hogy hány tojásnyi tojáspótlóra van szükség.
A chia mag használata tojáspótlásra: egy púpos evõkanál chia magot kell recepttõl függõen 0,5-1 dl folyadékkal elkeverni, és kicsit állni hagyni. Ehhez a recepthez egy deci szójatejre és két kanál chia magra van szükség, gofrik, amerikai palacsinta esetében pedig az 1 dl folyadék + 1 ek chia mag a megfelelõ adagolás.
Hozzávalók
Az alaphoz:
- 6 dkg barnacukor
- 8 dkg liszt
- 10 dkg tejmentes margarin
A tetejére:
- 1 doboz, lágy ?selyem? tofu (az enyém 350 g-os volt)
- 125 g szójajoghurt, a legjobb a citromos
- 6 dkg barnacukor
- 1 evõkanál liszt
- 2 evõkanál keményítõ
- 1 evõkanál ciromlé
- 2 tojásnyi tojáspótló, a doboz szerint elkészítve vagy 2 evõkanál chia mag egy dl szójatejben (vagy vízben vagy más növényi tejben) elkeverve
Bekapcsolom a sütõt 180 fokra (légkeveréssel), az alap hozzávalóit egy tálba teszem. Ha chia magot használok, akkor azt egy bögrébe teszem, összekeverem a folyadékkal, és félreteszem, hogy a chia mag elkezdjen megdagadni.
A tészta hozzávalóit ujjheggyel gyorsan morzsalékosra gyúrom. Egy 12 lyukú muffintepsit dupla papírral bélelek ki. A tésztát elosztom a mélyedésekbe és összenyomkodom. 180 fokos sütõben 12 percig elõsütöm a tésztát. A 12 perc letelte után kiveszem a sütõbõl, és a sütõ hõmérsékletét visszaveszem 150 fokra.
Miközben az alap sül, elkésztem a ?túrókrémet?. A tofut habverõvel minél simábbra keverem. Ehhez jó szolgálatot tesz a tálas mixer, elindítom és pár percig hagyom menni. Ezután egyesével, a következõ sorrendben hozzáadom a többi hozzávalót, mindegyik után hagyom járni a habverõt, hogy sima és habos legyen a krém: citromlé, cukor, tojáspótló, liszt és keményítõ, szójajoghurt.
A krémet az elõsütött tésztákra kanalazom. Ha olyan habos lett a krém, hogy több, mint, ami a 12 muffinformába befér, egy kis edényt kikenek margarinnal, beleöntöm a maradékot, és a többivel együtt, ?magában? tésztalap nélkül, 150 fokon 22 perc alatt megsütöm.
Miután megsültek, a kész tortácskákat még forrón kiszedem a tepsibõl, és rácsra teszem hûlni. Tálalás elõtt pár órára beteszem a hûtõbe.
12 normál muffinméretû tortácska lesz belõle.