Vegetáriánus, vegán szakácskönyv ajánló (karácsonyra)

2017-12-05

sponsored links

Igyekszem idõben kitenni az idei szakácskönyv ajánlót, hogy még meg tudjátok rendelni és idõben meg is érkezzenek azok a kincsek, amiket barátoknak, rokonoknak vagy éppen magatoknak szántok a Jézuskától. Sok újdonság lesz a listán megint, nehéz választani a rengeteg jobbnál jobb könyv közül. Öröm látni, hogy most már magyar nyelven, magyar szerzõktõl is egyre több szuper vegán szakácskönyvet lehet kapni.

Az elmúlt három évben is összeállítottam egy listát az akkori aktuális könyvekrõl, abból is válogathattok, ugyanis nem vesztette aktualitását, az ott ajánlott könyvek még mindig top listás példányok: 2016 legjobb vegetáriánus, vegán szakácskönyvei, 2015 legjobb könyvei és 2014 legjobb könyvei.

Az általam választott könyvek többsége továbbra is angol nyelvû, de a listára tettem pár magyar nyelvût is. A könyvek közül néhány 2018 év elején jelenik meg, de ettõl függetlenül elõrendelhetjük õket és a megajándékozott címére küldetjük majd a könyvet. Karácsonykor pedig egy kis ajándékkártyára felírjuk neki, hogy érkezni fog az ajándékunk, csak kicsit késõbb. ? Külön linkeket nem szúrok be a könyvekhez, mert több helyen kaphatók, megrendelhetõk (idegen nyelvû könyvesboltok, Bookline, Líra, Amazon ? USA, Amazon ? Anglia, Book Depository, Barnes & Noble), mindenki keressen rá és válassza ki a számára megfelelõ forrást.

És akkor íme a lista…

David Frenkiel & Luise Vindahl ? Green Kitchen at Home

Nem telik egy úgy év, hogy a svéd-dán sikerpáros ne kerülne fel a listámra. Õk ketten egy szakácskönyv gyárat alkotnak, vegetáriánus blogjuk évek óta a sikerlisták élén áll. Legújabb könyvükben a család kedvenc receptjeit gyûjtötték össze, olyanokat, amelyeket hétköznapokon, hétvégén õk maguk esznek otthon a gyerekeikkel. Elképzelhetõ, hogy jövõre is felkerülnek a listámra, ugyanis egy Instagram posztból tudom, hogy hamarosan új könyvön kezdenek el dolgozni, és bár vannak ötleteik, azért a követõket is megkérdezték, hogy õk milyen könyvnek örülnének legjobban.

Gaz Oakley – Vegan 100: Over 100 incredible recipes from @avantgardevegan

Nyáron fedeztem fel Gaz Oakley-t a Youtube-on, azóta nagy kedvencem lett a szuper receptjeivel. Hihetetlen precizitással készíti az ételeket, amelyek nagyon nyálcsorgatóak… olyan, azonnal meg akarjuk enni õket! Vegán szakácskönyve 2018. január 25-én jelenik meg és biztos vagyok benne, hogy a fotók és a receptek is megérik, hogy ez a könyv a polcunkon legyen!

Lauren Toyota – Vegan Comfort Classics: 101 Recipes to Feed Your Face

Lauren-t is Youtube-on fedeztem fel pár éve és õt is imádom. A receptek inspirálóak, a humora magával ragadó. A Kanadában élõ blogger, youtuber blogja, Hot for Food csatornája nagy népszerûségnek örvend és a receptejibõl is jó párat elkészítettem már. Az õ vegán szakácskönyve is jövõ év elején, 2018. február 1-jén jelenik meg, de azt gondolom az õ könyve is nagyszerû lesz, érdemes lesz rá szert tennünk!

David Flynn & Stephen Flynn – The World of the Happy Pear

A Kanadában született, de most már Írországban élõ siker iker testvérpáros ? nem is tudom, hogy eddig miért nem került a listámra. 2014-ben adták ki elsõ vegán szakácskönyvüket, a The Happy Pear-t, majd 2016-ban jelent meg ez a második könyvük. Viccesek, szuper, egyszerû, gyorsan elkészíthetõ recepteket osztanak meg Youtube csatornájukon. Ha Írországba eljutok, biztosan nem fogom kihagyni valamelyik kávézójukat, bisztrójukat. Aki arra jár, feltétlen térjen be hozzájuk!

Kathryne Taylor – Love Real Food

Jó pár éve követem már Kathryne híres vegetáriánus blogját a Cookie + Kate-et (a kutyáját hívják Cookie-nak), amelyen nagyon sok és fantasztikus receptet oszt meg. Idén nyáron jelent meg elsõ szakácskönyve, a Love Real Food, amely inspirálólag fog hatni mindannyiunkra. Lenyûgözõ receptek hada, amelyekkel a húsevõ barátainkat, rokonainkat is levesszük a lábukról.

Lily Diamond – Kale & Caramel

Ez is egy blogból kinõtt elsõ vegetáriánus, vegán szakácskönyv. Különleges a felépítése, ugyanis a 80 recept fõ irányadója a fûszer és a virág. A receptek a bazsalikom, a koriander, az édeskömény, a menta, az oregáno, a rozmaring, a zsálya, és a kakukkfû, valamint a levendula, a jázmin, a rózsa, és a narancsvirág köré épülnek. Nem csak étel recepteket találunk a könyvben, hanem saját magunk által elkészíthetõ kozmetikumokat is!

Shelly Westerhausen – Vegetarian Heartland

Vegetarian Ventures gyönyörûen fotózott blogjából nõtte ki magát könyvvé. A blogján órákat el lehet tölteni a recepteket böngészve, a képekben gyönyörködve. 85 recept került a könyvbe, amely ‘kalandok’ alapján van rendszerbe szedve, és mindegyik tartalmaz ital, saláta, leves, fõétel és desszert finomságokat.

Izzy Hossack – The Savvy Cook

Izzy fotográfiája egyszerûen álomszép. A blogja, Top With Cinnamon, méltán nagy népszerûségnek örvend évek óta. Hazájában, Angliában, Nigella Lawson utódjának nevezik tehetsége miatt. Nagyon fiatalon lett szakácskönyv szerzõ, elsõ könyve a Top With Cinnamon 2014-ben jelent meg. A táplálkozás tudományt és dietetikát tanuló egyetemista, második, idén megjelent, The Savvy Cook vegetáriánus szakácskönyvében 160 receptet oszt meg (köztük sok vegánt és gluténmentest is), amelyek könnyen elkészíthetõk egyszerû alapanyagokból: zöldségek, gabonák, hüvelyesek, gyümölcsök alkotják a recepteket, de persze van a könyvben sütemény és keksz recept is, mert Izzy elmondása szerint nemcsak a testünket, hanem a lelkünket is táplálni kell. ?

Hugh Fearnley-Whittingstall – River Cottage Much More Veg

Azt gondolom, hogy alázatos tett egy húsevõ részérõl vegetáriánus, majd vegán szakácskönyvet írni! Le a kalappal Hugh Fernley-Whittingstall elõtt. Vegetáriánus szakácskönyve, a River Cottage Veg Every Day! 2011 szeptemberében jelent meg és nagyon nagy sikert aratott (még magyarul is). Nem gondoltam volna, hogy néhány évvel késõbb bedobja magát a mély vízbe és nem csak a húst hagyja el, hanem a tejtermékeket, tojást is és néhány receptjében még a glutént is. Ráadásul a receptek egy része 20 perc alatt elkészíthetõ. Ezt ígéri a könyv. Én hiszek neki. Most már csak azt várom, hogy Jamie is megtegye a lépést és a régóta ígért vegetáriánus szakácskönyve helyett most már inkább egy vegán szakácskönyvvel rukkoljon elõ! ?

Miyoko Mishimoto Schinner – The Homemade Vegan Pantry: The Art of Making Your Own Staples

Hogyan készítsünk el mindent mi magunk házilag, ráadásul vegánul? Ebben a könyvben megkapjuk rá a választ olyan receptekkel, mint házilag készült majonéz, dijon mustár, halmentes “halszósz”, kesudiótej, lenmag “tojásfehérje”, vaj, tejföl, olajmentes (olvadós) mozzarella vagy cheddar sajt, gluténmentes barnarizs tészta, francia baguette, stb. A könyv borítója magáért beszél… ki ne kívánná meg ez alapján a baguettet és a vegán vajat?

Heather Crosby – YumUniverse Pantry to Plate

Heather-nek ez a második könyve, és mindkettõ a YumUniverse blogból nõtte ki magát. Nemcsak növényi alapú ételek receptjeit osztja meg, hanem mindegyik gluténmentes is. A könyv inkább azoknak szól, akik nem szeretnek pontról pontra követni egy receptet, hanem inkább szabadon szárnyalnak fõzés közben. Lehetõséget ad, hogy kiválasszunk például egy gabonát, egy zöldséget, dobjuk e kettõt össze egy szósszal és máris mi magunk kreáltunk valami finomságot.

Julie Piatt – This Cheese Is Nuts: Delicious Vegan Cheese at Home

A sajtok szerelmeseinek, azoknak a vegánoknak, akiknek a sajtot volt a legnehezebb elhagyni! 75 recept került a könyvbe, a sajtok alapja mandula, kesudió és egyéb magvak. A sajt recepteken kívül olyan ételek is megjelennek a könyvben, amelyek a sajt köré épülnek, mint például francia hagymaleves kesudió camembert-tel vagy zöldséges lasagna brazildió pestoval.

Ian Theasby & Henry Firth – Bosh!

Aki még nem járt a Bosh! csapat Facebook oldalán, az éhesen ne is tegye! Az angol srácok másfél perces receptes videói már több, mint egy millió (!!!) követõt vonzottak a Facebook oldalukra. Egyszerûen zseniálisak. A receptek rövidek, tömörek és annyira nyálcsorgatóak, hogy egybõl a hûtõ ajtaját nyitjuk, amint végetért a rövid videó. Enni akarunk a videókat látva, finomat, gyorsan! Õk ezt tudják, erre inspirálnak minket. Gondolom a 2018. tavaszán megjelenõ szakácskönyvük is.

Jackie Kearney – Vegan Street Food: Foodie travels from India to Indonesia

Az ázsiai konyha rajongóinak jól jön ez a könyv. Jackie ázsiai utazásai során gyûjtött inspirációkból írta meg a könyvet, amely bejárja Indiát, Sri Lankát, Thaiföldet, Vietnámot, Laoszt, Malaysiát és Indonéziát. Egyszerûen finom ételek, ráadásul minden vegán!

Parvin Razavi – Vegan Recipes from the Middle East

A Közel-Keletre csábít ez a vegán szakácskönyv. Zöldségeken, gyümölcsökön, gabonákon, hüvelyeseken, magvakon keresztül mutatja be az iráni, az örmény, az egyiptomi, a jordán, a marokkói, a szíriai, a libanoni és a török konyhát. A tradícionális mezzéktõl kezdve a töltött fûszeres zöldségekig, a hideg, illatos levesekig, frissen sült kenyerekig megismerhetjük ezen országok vegán fogásait.

Dreena Burton – Plant-Powered Families: Over 100 Kid-Tested, Whole-Foods Vegan Recipes

Már korábban meg kellett volna osztanom Dreena nagyszerû vegán szakácskönyvét, amely a családjuk kedvenc receptjeit gyûjti egy csokorba. A receptek gyerekek által teszteltek. Dreena tippeket ad, hogy mit tegyünk, ha válogatós a gyerekünk, mit pakoljunk neki tízóraira a suliba és hogyan készüljünk egy gyerekzsúrra finom, vidám és egészséges ételekkel.

Steiner Kristóf – Kristóf lakomái – Vegán kalandozás a világ körül

Ott voltam Kristóf második vegán szakácskönyvének a bemutatóján, amelyen az érdeklõdõk többsége nem is vegán volt. Kristóf nagyon örült ennek a ténynek, jobban, mintha csak vegánok lettek volna ott a bemutatón, mert szerinte ez bizonyítja azt, hogy a vegán ételek iránt nagy az érdeklõdés. Kristóf gyakran említi meg interjúkban, hogy hidat mindenevõk és vegánok közt nem okoskodással, vitákkal, hanem mennyei étkekkel lehet felépíteni. Erre példa eme könyv, Kristóf lakásétterme, pop-up vacsorái szerte a világon és az a hedonista, gourmet életmód, amit õ folytat. Könyvében megmutatja, hogy nagyon kevés konyhai eszközzel, akár egy mini konyhában is lehet fantasztikus többfogásos vegán brunchot vagy akár vacsorát tartani barátoknak, rokonoknak. A könyv végén betekintést nyerhetünk Kristóf kamrájába, megtudhatjuk mik azok az alapvetõ élelmiszerek, amelyeket mindig érdemes otthon tartanunk, hogy összedobjunk egy gyors ételt belõlük. Ezenkívül felsorolja a magyarországi vegán vagy vegetáriánus/vegán barát éttermeket, kávézókat, bisztrókat és a kedvenc helyeit Európában is. Külön köszönet Kristófnak, hogy egyik receptjét rólam nevezte el (Buffalo karfiolszárnyak Zizi módra)! ?

Dr. Andrási Nóra ? Mindenmentes 2.

Azt hiszem Nórit nem igazán kell bemutatnom. A híres Nóri mindenmentes konyhája blog megalkotója és a Mindenmentes szakácskönyv szerzõje. Az elsõ részt, eme második kötet követi újabb 70 recepttel, amelyek színesebbek, letisztultabbak (képvilágot tekintve) és kreativitásban, kísérletezésben nincsen hiány továbbra sem. A receptek gluténmentesek, vegánok és a 160g CH diétát is követik. A Mindenmentes 2. korántsem az ízek, a zamatok hiányát, hanem a teljes értékû, egészséges és tápláló alapanyagokból készült ételeket jelenti a mindennapokban.

Nagy Zita – Mit eszik a vega gyerek?

A lista végére hagytam szerény személyemet… Ádival, a nagyobbik kisfiammal a címlapon. Idén tavasszal jelent meg második vegán szakácskönyvem. Azok számára, akik már tettek néhány lépést a tudatos táplálkozás és a vegetáriánus étrend felé vezetõ úton, különösen fontos, hogy mit eszik a család, hogyan tudjuk a legkisebbek számára is biztosítani a megfelelõ tápanyagot a fejlõdéshez és növekedéshez. A könyv bemutatja, hogy a növényi étrenden belül is létezik a gyermekek kitûnõ egészségéhez vezetõ, teljes értékû vegyes táplálkozás. A könyv 20%-os kedvezménnyel megrendelhetõ: itt.


Folytats a blogon ... www.zizikalandjai.com/2017/12/vegetar...

sponsored links

Keres?s