Vegetáriánus töltött padlizsán

2017-08-09

sponsored links


Nyáron a bõséges zöldségkínálatot érdemes kihasználni. Bár nem vagyunk vegák, ilyenkor leginkább a zöldségeket kívánjuk. A padlizsántekercsek bulgurral, quinoaval, olajbogyóval, capribogyóval és zöldfûszerekkel vannak megtöltve. Tálaltam mellé friss salátát és színes koktélparadicsomokat. 


Hozzávalók (nagyjából 20-22 tekercshez, kb. 6 adag):

3 hosszúkás padlizsán

Paradicsomszószhoz:
1 natúr felkockázott paradicsomkonzerv (400 g), de akár ha ráérünk akkor érdemes friss paradicsomból fõzni (1 kg paradicsomra legalább szükségünk lesz és sok türelemre, hogy alacsony lángon besûrítsük)
400 g passata paradicsomszósz (ha lehet házi)
1 szál bazsalikom
1 szál petrezselyem
4 gerezd fokhagyma
3 ek. olívaolaj
1/2 tk. só

Töltelékhez:
50 g (színes) quinoa
150 g bulgur
1 kis csokor petrezselyem
20 szem magozott fekete olajbogyó
2 ek. átmosott capribogyó
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
6 ek reszelt parmezán
2 nagy tojás (ha kicsi, akkor 3)
2 ek. fenyõmag

Tálaláshoz még reszelt parmezán, saláta, koktélparadicsom


Az ötlet Green Kitchen Stories blogról, illetve a Travel szakácskönyvükbõl való. Mennyiségeken és néhány összetevõn változtattam. A szerzõ pár igazán inspiráló, nem vega létünkre eddig minden ízlett amit tõlük, illetve az onnan szerzett ihlet alapján fõztem.
Amit talán másképp fogok következõre csinálni e tekercsek kapcsán az, hogy nagyobb tepsibe fogom tenni, hogy ne legyenek annyira szorosan egymás mellett a tekercsek. A paradicsomos szósz úgy jobban be tud oldalra is csurogni.

A töltelékhez elsõ körben a bulgurt és  quinoat érdemes megfõzni bõ sós vízben (a bulgur forrázott vízzel 10-15 perc alatt megpuhul, a quinoa legalább 20-25 perc fõzést igényel). Ha maradna folyadék, akkor leszûröm.
Közben a paradicsomszószt is elkészítem. A paradicsomokhoz adom az apróra vágott fokhagymát és zöldfûszereket illetve az olívaolajat. Nagyjából 20 perc alatt sûrû szósz fõzök belõle.
A padlizsánokat hosszanti irányban vékony szeletekre vágom, jól megsózom és egy ecset segítségével mindkét oldalát bekenem olívaolajjal. Sütõpapírral bélelt tepsikbe teszem (2 nagy tepsi lett tele) és elõmelegített 200 fokos sütõben nagyjából 15 perc alatt puhára sütöm. Figyelni kell, nehogy megégjen.
A töltelékhez a leszûrt bulgurt és quinoat összekeverem, hozzáadom az apróra vágott olajbogyót, az átmosott capribogyót, aprított petrezselymet, reszelt citromhéjat, a parmezánt és a fenyõmagot. A tojásokat külön edényben villával kissé felverem. Azt is hozzákeverem a töltelékhez. Adok hozzá 1/2 teáskanálnyi sót.
Egy nagyobb tepsibe (jénaiba) csurgatok egy kevés olívaolajat. A padlizsánszeleteket egyenként megtöltöm egy nagy púpozott evõkanálnyi töltelékkel és szorosan feltekerem. A tepsibe teszem egyenként a tekercseket. Ha minden tekercs elkészült, akkor rákanalazom a paradicsomszószt. 180 fokos elõmelegített sütõben nagyjából 35-40 perc alatt készre sütöm. Tálaláskor szórok még rá parmezánt. Friss salátával tálalom. Nem vegáknak hús mellé is tökéletes.



Folytats a blogon ... www.colorsinthekitchen.com/2017/08/ve...

sponsored links

Keres?s