vegetáriánus karácsonyi menü - erdei gombás-gesztenyés lepény

2010-12-19

sponsored links

a karácsonyi menü fõszereplõje egy izgalmas, az õsz és a tél határán mozgó párosítás. erdei gomba keveréket a nagycsarnok aljában lévõ ázsia boltban vettem fagyasztva, és most gesztenyét is abból a pultból választottam. mert bár alapvetõen a friss, szezonális alapanyagok felhasználásának a híve vagyok, a vágyak és a karácsonyi készülõdés okozta kevesebb idõnek ez most inkább megfelelt. ezt ellensúlyozva a tésztát viszont én gyúrtam.

és persze megint nem bírtam magammal, az eredetileg tervezett nagy lepény helyett kis, egy(fél-)személyes változatokat gyártottam.

erdei gombás-gesztenyés lepény




hozzávalók:
(6 db kis, 10cm átmérõjû lepény)

200 g liszt + egy kicsi a tészta kezeléséhez
100 g vaj + egy kicsi a formák kikenéséhez

2-3 ek hideg víz

375 g erdei gomba keverék (felolvasztva, megmosva)
100 g hámozott gesztenye (felolvasztva, vagy otthon készítve)
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 (vagy 1) dl száraz fehérbor
kakukkfûlevelek

frissen õrölt bors
kevés vaj

a lisztet egy nagy tálba szitáltam, megsóztam, a vajat felkockáztam és összemorzsoltam a liszttel. amikor az egész morzsás állagú lett, 2-3 ek hideg vízzel tésztává gyúrtam. letakarva 30 percig a hûtõben pihentettem.

ezután 6 részre osztottam, és lisztezett deszkán kinyújtottam a darabokat (kör alakúra és a forma méretéhez igazítva), majd a kivajazott formákba nyomkodtam. ezután újabb 30 percnyi pihenés következett a hûtõben.

a sütõt elõmelegítettem 220 °C-ra (6-os fokozat).
egy serpenyõben megolvasztottam a vajat, majd hozzáadtam a kis darabokra vágott gombákat és gesztenyéket. hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát, hozzáöntöttem a bort, és nagy lángon, néha megkeverve addig sütöttem, míg el nem fõtt a leve (5-10 perc). megsóztam, megborsoztam, és friss kakukkfûleveleket tépkedtem rá. hagytam kihûlni.

a hûtõbõl kivett, tésztával töltött formákba sütõpapírt raktam, azokra babot szórtam (azt utána már nem lehet felhasználni), és a sütõben 10 percig, majd eltávolítva a babot és a sütõpapírt, további 5 percig sütöttem. ezután beletöltöttem a gombás keveréket, és 20-25 percig sütöttem.

köretnek pezsgõs camembert-mártással nyakonöntött párolt kelbimbót álmodtam meg. recept hamarosan..




Megosztás


Folytats a blogon ... vegasztromania.blogspot.com/2010/12/v...

sponsored links

Keres?s