Vasárnap késõ délutáni ebédre, majdnem már vacsorára jött... a mátrai borzaska

2017-01-16

sponsored links

 Még soha nem készítettem, most sem én, hanem Kata.
Õrületesen laktató, köretet nem is készítettünk hozzá, ha valaki mégis nagyon szeretné, úgy párolt rizs, esetleg rizibizi illik hozzá, de ha két szeletet eszik egy ember így megpúpozva, mint ahogy tegnap én is, hát nem kell mellé semmi.
Nagyon finom, nagyon kiadós.
 Mátrai borzaska
Hozzávalók 2 fõre
4 szelet karaj
só, bors, pici olaj
4-6 db krumpli nagyságfüggõ
1-2 tojás
2-4 ek. liszt
só, bors
3 dl tejföl
3-4 gerezd fokhagyma
20 dkg trappista sajt
olaj bõven a sütéshez


Kata a karajszeleteket vékonyra klopfolta, sózta-borsozta, majd pici olajjal épp csak megkente és félretette állni.
A megpucolt, mosott krumplikat nyersen egy tálba reszelte, itt is várt egy keveset, hogy levet engedjen, addig lereszelte a sajtot, a fokhagymagerezdeket áttörte és a tejfölbe keverte, majd azt is sózta-borsozta, a serpenyõt megtöltötte bõven olajjal, mert majdnem el kell lepje majd a húst.
Ezekután kinyomkodta a krumplit, beleütött 1 tojást, sózta-borsozta és annyi lisztet kevert hozzá, hogy a massza tócsniszerûen álljon össze, de inkább a krumpli érvényesüljön, ne a liszt.
A karajszeleteket elõbb leheletnyi lisztbe forgatta majd ezzel a krumplismasszával bundázta, jó kövérek lesznek ám és ezért kell a bõ forró olaj, hogy szinte teljesen belemerüljenek sülés közben.
Az olajnak túl forrónak nem szabad lennie, mert akkor megsül a külsõ bunda, de belül a hús nem, tehát közepes tûzön kell sütni kicsivel több mint 10 percig, hogy biztosan átsüljön.
Tálaláskor a szeleteket megkente sok-sok fokhagymás tejföllel /valami mennyei/, és rengeteg reszelt sajtot púpozott rá.
/Szokták úgyis, hogy miután a szeletek így meg lettek pakolva tepsire teszik, és még megy a sütõbe, míg ráolvad a sajt, de enélkül is jó volt nekünk./
A két szelettõl pukkadásig jóllaktam.


Folytats a blogon ... zsanuaria.blogspot.com/2017/01/vasarn...

sponsored links

Keres?s