Variációk islerre

2017-12-17

sponsored links





Az isler az a karácsonyi süti, amit minden évben elkészítek az ünnepekre. Egyrészt nyilván azért, mert nagyon sokáig eláll, sokáig lehet rájárni. Másrészt meg azért, mert elképesztõen jól lehet variálni az alapreceptet - nem volt még két olyan karácsony, amire ugyanazt az isler-változatot készítettem volna el. Ebben a posztban néhány ötletet szeretnék adni nektek egy csokorba gyûjtve, hátha ti is kipróbálnátok egy, a klasszikustól eltérõ isler-variációt idén karácsonyra.

A különféle változatok elõtt nézzük meg azonban az általam használt alapreceptet!

ISLER - ALAPRECEPT


Omlós tészta:
- 200 g liszt
- 120 g hideg vaj kockákra vágva
- 70 g darált olajos mag
- 60 g porcukor
- egy csipet Maldon só
- kb. egy kisebb egész tojás

Töltelék:
- kb. 5-6 ek. sûrûbb lekvár

Bevonás:
- 200 g csokoládé

Az omlós tésztához az összes hozzávalót a tojás kivételével egy S-késes aprítógépben vagy kézzel morzsásra dolgozom. Hozzáadom a tojást is, és gyors mozdulatokkal összegyúrom a tésztát. Érdemes a tojást több részletben hozzáadni és közben figyelni, hogy mennyit vesz fel a tészta. De ha véletlen kicsit többet adunk hozzá, egy kevés plusz liszttel tudjuk javítani. A kész tésztát alufóliába csomagolom, és a hûtõbe teszem kb. két órára.
A lehûlt tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra nyújtom, és korongokat szaggatok ki belõle. A korongokat sütõpapírral bélelt tepsire teszem, és 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 7-8 perc alatt készre sütöm. Hagyom kihûlni.

A betöltéshez sûrûbb lekvárra van szükségünk. Ha nem elég sûrû a lekvárunk, érdemes egy kevés pektinnel átforralni. A lekvár sûrûségétõl függõen 150 grammhoz 2-3 gramm pektint érdemes számolni. A pektint összekeverem egy evõkanál cukorral, melegítés közben a lekvárhoz adom, majd egy-két percig forralom és teljesen kihûtöm. A lekvárral összeragasztom a kihûlt tésztakorongokat.

A bevonáshoz a csokoládét megolvasztom és temperálom. A lekvárral összeragasztott korongokat két ujjal óvatosan megfogom, és egyenként kimártom a csokiban. Óvatosan lerázom a felesleget, majd sütõpapírral bélelt tálcára teszem. Hûtõbe teszem, míg a csokoládé megszilárdul.

A kész islereket szobahõmérsékleten, légmentesen záró dobozban tárolom. Ebbõl a mennyiségbõl 20 darab 6 cm átmérõjû isler lesz.



HOGYAN VARIÁLHATJUK AZ ALAPRECEPTET?

Az alaprecept mindhárom részénél - az omlós tésztánál, a tölteléknél és a bevonatnál - nagyon jól variálható. A lényeg, hogy harmonikus ízkombinációt hozzunk létre.

- Omlós tészta: itt egyrészt változtathatjuk, hogy milyen olajos magokat használunk - dió, mogyoró, mandula, pisztácia, földimogyoró, sõt kakaóbabliszt. Másrészt a liszt egy részét is lecserélhetjük egyéb ízesítõkre: kakaóporra, matcha porra, darált mákra például. Harmadrészt adhatunk további ízesítõket az omlós tészta alapreceptjéhez: fûszereket (vanília, fahéj, mézeskalácsfûszer, kardamom stb.), citrusok (citrom, narancs) reszelt héját, õrölt kávét stb.

- Töltelék: gyakorlatilag bármilyen lekvárt használhatunk. Lekváron kívül persze egyéb töltelékek is jöhetnek (ganache, sóskaramell például), de akkor már tényleg nagyon elrugaszkodunk az islertõl :)

- Bevonat: bármilyen csokoládét választhatunk a bevonáshoz (ét-, tej-, fehér és karamellizált fehér csokoládé); a lényeg, hogy a csokoládé ízben passzoljon az omlós tésztához és a töltelékhez.

- Díszítés: itt természetesen megint szabad az út a fantáziának :)



KEDVENC ISLER-VÁLTOZATAIM

1) Matchás isler



Az omlós tésztánál itt mandulalisztet használok, kerül bele 1 ek. matcha por, és ízesítésnek egy kezeletlen citrom reszelt héja. Fûszernek vanília vagy mozsárban összetört sansho bors egészíti még ki szuperül ezt az omlós tésztát.
A tölteléknek itt valamilyen citrusos-savas lekvár passzol nagyon: az én kedvencem a passiógyümölcsös baracklekvár, de szuper lehet még narancslekvárral, vagy málnával a piros bogyós gyümölcsök közül. Idén citromos birslekvárral is kipróbáltam; a birs-matcha kombó is nagyon jól mûködik.
Bevonatnak mehet étcsokoládé, vagy ha fehér csokisak vagyunk, akkor egy teáskanálnyi matchával színezett fehér csokoládé.
A díszítés itt a képen most textúrafóliával készült: a még meg nem szilárdult csokibevonatra elõre méretre vágott textúrafólia-darabokat helyezek. Amikor megszilárdult a csoki, szépen le lehet húzni, és megmarad a minta.


2) Kávés-feketeribizlis isler



Az omlós tésztánál a lisztbõl 20 grammot holland kakaóporra cserélek és darált dióval készítem. Ízesítésnek megy még bele 10 gramm õrölt kávé (a legjobb egy világosabb pörkölésû, gyümölcsösebb etióp vagy kenyai kávé). Nem baj, ha a kávé nincs finomra õrölve és kicsit haraphatóbb-roppanós marad a tésztában.
A töltelék feketeribizli-borssal ízesített feketeribizli-lekvár, de málna vagy meggy is szuper lesz hozzá.


3) Epres-fehér csokis isler



Az omlós tésztánál mandulalisztet használok, ízesítésnek pedig megy bele vanília és citromhéj, de egy kevés frissen reszelt gyömbér is szuper lesz hozzá.
A töltelék gyömbéres eperlekvár. A bevonat fehér csokoládé (az ét túl erõs-karakteres lenne az eperhez) céklaporral színezett fehércsoki-csíkokkal díszítve.
A teljes recept itt található.


4) Fügés-karamellizált fehér csokis isler



Az omlós tésztánál teljes kiõrlésû rozslisztet használok darált dióval. Az ízesítés egy kezeletlen narancs héja és 10 g õrölt kávé.
A töltelék fügelekvár; a bevonat pedig karamellizált fehér csokoládé.
A teljes recept itt található.


5) Kakaóbablisztes-meggyes isler



Az omlós tésztánál a lisztbõl 20 grammot holland kakaóporra cserélek, és darált olajos mag helyett finomra õrölt kakaóbabot használok. 
A töltelék madagaszkári vadborsos meggylekvár, a bevonat pedig csakis étcsokoládé.


6) Karácsonyi fûszeres isler



Az omlós tésztánál a lisztbõl 20 grammot holland kakaóporra cserélek és mandulát vagy darált diót használok hozzá. Ízesítésnek 2 tk. mézeskalácsfûszert használok.
A töltelék szilvalekvár, a bevonat pedig csillagmintás étcsokoládé.
A teljes recept és a díszítés leírása itt található.


7) Pisztáciás isler



Az omlós tésztánál darált pisztáciát használok. A töltelék piros- vagy kékbogyós gyümölcsös: tonkababos meggylekvár, málnalekvár vagy feketeribizli-lekvár.
Ez volt a tavaly karácsonyi islerem, ennek megfelelõen a dekor is karácsonyi: matchával színezett fehér csokival fenyõket "rajzoltam" és liofilizált málnával szórtam meg.


+ egy karácsonyi változat: rénszarvasos isler



Kétségkívül a legcukibb karácsonyi verzió :) A rénszarvasok agancsa és szeme csokiból készül, a piros orruk pedig Smarties drazsébõl.


Folytats a blogon ... www.pralineparadicsom.hu/2017/12/vari...

sponsored links

Keres?s