Vargányás rostélyos (VKF! #37)

2010-09-21

sponsored links

Gombafordulóra talán jobban passzolna a rostélyosos vargánya, de az amellett, hogy az arányok miatt nem is lett volna igaz, ritka hülyén is hangzott.

A vargánya adott volt: ipari csiperkén nevelkedett ízlelõbimbóink számára messze ez a legfinomabb gomba. Korábbi erdei gombás próbálkozásokból okulva olyan receptet kerestem, amelyben nincs tejszín (tompítja az ízeket) és sok a vaj (extra sûrû szószt ad). Ez csak részben teljesült, ui. végül egy Kalla Kálmánnak tulajdonított recept lett a kiindulópont, ráadásul vargányaszezonban szégyenszemre szárított gombából (de ez legalább tuti csigamentes).

Hozzávalók:

  • 55 dkg rostélyos cafatokban
  • 2,5 dkg szárított vagy 25 dkg friss vargánya
  • 2,5 dl gomba áztatóvíz
  • 2 dl tejszín
  • kb. 1 dl húslé
  • 5 dkg vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek aprított petrezselyemzöld
  • só, bors

A szárított gombát egy csésze forró vízzel leöntöttem, aztán állni hagytam, hogy megpuhuljon. A szuperrostélyos fagyasztóban rekedt utolsó, szeletben sütésre alkalmatlan részeit falatnyi darabokban, kevés vajon, mindenféle fûszerezés nélkül elkezdtem sütni, közben a kiengedett levet leöntöttem róla, majd a húst néhány perc alatt lepirítottam, és félretettem. A vajon szaglódásig hevítettem a zúzott fokhagymát, rádobtam a leszûrt gombát, kicsit pirongattam, aztán ment bele a gomba áztatóvize, a húsról leöntött lé és a tejszín, plusz só és bors. Amikor a mártás elkezdett sûrûsödni, visszatettem bele a húst, és összemelegítettem az egészet. A végén kapta meg a petrezselymet. Rizzsel, tésztával, hidegen, melegen egyaránt jól csúszott.

Az ilyen kajáknál persze mindig eszünkbe jut, hogy általában is több erdei gombát kellene enni. A mártásnak már ennyi vargányától is hihetetlenül erõteljes gombaaromája lett, sajnáltuk is, hogy a névleges gombatartalom miatt alig akadt a villánkra konkrétum, de az összeállítást nem szívesen dúsítottam/hígítottam volna csiperkével, a vargányamennyiség gyarapításának pedig az ízintenzitás szükségtelen fokozása mellett a kincstári vagyongazdálkodás is megálljt parancsolt.

Mindenesetre házi húsevõnk szájából aligha hangozhat el nagyobb dicséret annál, hogy "ezt hús nélkül is bármikor megenném". Vegáknak az állati eredetû összetevõk mellõzésével, zöldség alaplével (Bombadil Toma, Lorien, No Salty) ajánlott.

További gombás receptek nálam, valamint bónuszként Kisvakond és a gombák mozgóképen

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... okostojas.blog.hu/2010/09/21/varganya...

sponsored links

Keres?s