Vaníliakrémmel töltött fánk
sponsored links
Hozzávalók (15 darabhoz): 30 dkg liszt, 7 dkg cukor,
1,5 dkg élesztõ, 1 tojás, 1 tojássárgája, 2 evõkanál olvasztott vaj, 2 dl tej,
1 tasak vaníliás cukor, fél citrom héja, csipet só; a vaníliás krémhez: 4
tojássárgája, 3 dkg vaníliás pudingpor, 2 dkg liszt, 5 dl tej, 4 evõkanál
cukor, 1 teáskanál vanília kivonat; továbbá: olaj, vaníliás porcukor.
Elkészítése: A krémhez a tojássárgáját a cukorral
kikavarjuk, hozzáadjuk a lisztet, a pudingport, kevés hideg tejjel simára
kavarjuk. A maradék tejet felmelegítjük, a masszát beletöltve sûrûre fõzzük.
Belekavarjuk a vaníliakivonatot és a tálat lefóliázva hagyjuk hûlni. 1 dl
langyos tejbe kavarjuk a cukrokat, belemorzsoljuk az élesztõt és hagyjuk
felfutni. A liszthez adjuk a tojást, a tojássárgáját, az olvasztott vajat, a
reszelt citromhéjat, a sót, az élesztõs tejet, majd összedolgozzuk még annyi
tejjel, hogy lágy tésztát kapjunk. Letakarva duplájára kelesztjük, majd 15
részre osztjuk. Gombócokat formálunk, letakarjuk még 10 percig, majd forró
olajban pirosra sütjük. Papírra szedjük ki, mindenik oldalát késsel egy kissé
megvágjuk. Tortadíszítõ zsákba töltjük a vaníliakrémet, a résen megtöltjük a
fánkokat, végül vaníliás porcukorral megszórjuk.