Vaníliakrémes mandulatorta

2018-03-11

sponsored links





















Régóta készültem megsütni. Bár még az eredeti Ikea-s mandulatortát sem kóstoltam soha, de több blogon is láttam már receptet, mindenki dícsérte, így nagyon kíváncsi voltam rá. Ahogy megláttam Az áfonya mámora  blogon, tudtam,hogy ezt a verziót fogom kipróbálni. Amit változtattam, hogy a krém alapját tejben fõztem, mivel nem volt annyi tejszínem itthon, és édesítõ helyett cukorral készítettem.

Hozzávalók (24 cm-es formához):

---   A tortalapokhoz:
2 x 150 g tojásfehérje (2x 4 db L-es tojás = én 4 fehérjét a méhlyhûtõbõl használtam, mert a másik 4-nek a sárgája is kell a krémbe)
2 x 100 g mandula - héjas
2 x 60 g kristálycukor

---   A krémhez:
500 ml  tej (3,5 %-os)
4 tojás sárgája
50 g kristálycukor ( + 20 g-ot adtam még hozzá)
fél rúd vanília kikapart magja
40 g krémpor

300 g tejszín (33%-os)
10 g zselatinpor
80 ml hideg víz

---  A díszítéshez:
100 g szeletelt mandula

A héjas mandulát 180 fokos sütõben enyhén megpirítottam.
A szeletelt mandulát is megpirítottam.
A krémhez kevés tejben elkevertem a tojássárgákat, cukrot és a krémport. A többi tejet a vanília kikapart magjaival melegedni tettem. A már meleg tejbõl adtam 1-2 szedõkanálnyit a tojássárgás-krémporos tejhez, elkevertem, majd az egészet a meleg tejbe visszaöntöttam és állandó keverés mellett sûrûre fõztem. Egy tálkába kiszedtem, folpack fóliával letakartam, úgy hogy a fólia a krém tetejével érintkezzen, így nem bõrösödik meg (köszi a tippet Áfonya Mámora.) Hagytam kihûlni.
Közben a kihûlt héjas mandulát ledaráltam. Külön-külön elkészítettem a két tortalapot: 4 tojásfehérjét csipet sóval elkezdtem verni, utána hozzáadtam a 60 g kristálycukrot, végül beleforgattam a 100 g mandulát. 24 cm-es tortaformában sütöttem, aminek az aljába sütõpapírt tettem. Kb. 18-20 perc alatt megsütöttem.
A krémhez a zselatinport egy kis tálkában elkevertem a hideg vízzel, vízgõz felett megolvasztottam.
A tejszínt habbá vertem. A zselatint hozzákevertem a kihûlt fõzött alaphoz, majd beleforgattam a tejszínhabot. (Megj.:kicsit megijedtem, mert elég folyós volt a krém, ezért kicsit betettem a hûtõbe, tényleg csak pár percre, utána jól átkevertem, és ekkor töltöttem csak a lapokat. Végül jó lett a krém állaga.) A krém felét a két lap közé kentem, a másik felét pedig a torta oldalára és a tetejére. A már bekent tortát hûtõbe tettem egy jó fél órára, majd ezután szórtam be a szeletelt mandulával.









Folytats a blogon ... lenka-blog.blogspot.com/2018/03/vanil...

sponsored links

Keres?s