Vajdahunyad vára / Budapest

2018-03-07

sponsored links




A budapesti Városliget Széchenyi-szigetén, Alpár Ignác zseniálisan megtervezett és felépített épületegyüttese nem csupán jól mûködõ múzeumépület, romantikus hangulatú palota, hanem Magyarország ezeréves építészettörténetének gyûjteménye is.Az épületegyüttes a külföldi és hazai turisták városnézõ programjában, a közeli Hõsök terével együtt kihagyhatatlan látványosságként szerepel születésétõl napjainkig. Most én maga a belsõ palota termeirõl és a kupolákat díszítõ mezõgazdasági szobrokról hoztam nektek több fotót. Természetesen azért készítettem egy pár képet a téli Vajdahunyad váráról is, kedvcsinálóként,és ha tehetitek nézzétek meg ti is mert élõben sokkal varázslatosabb a várkert.








A vár története 1896-ban kezdõdik, mikor is a milleniumi ünnepségre egy olyan épületet kívántak a világra hozni, mely a magyar építészet történetét kívánja szemünk elé tárni az elõzõ ezer évrõl, háromdimenziós formában. Elõször az épület szerkezete fõleg fából állt, de olyan sikerre tett szert, hogy 1906-1908 között erõsebb, strapabíróbb anyagokból újra lett építve, és bõvítve. A várnak több része is van, szám szerint 21, Alpár Ignác tervei alapján. Ezeket most pontokba szedve ismertetjük nektek!

A több stílusból ötvözött épületbõl betekintést nyerhetünk nem egy magyarországi épület korhû formáit.   Vajdahunyad-várna a millenium egyik méltó szimbóluma lett. A vár legismertebb része a Jáki-kápolna, a Ják nevet viselõ település XIII. századi  templom kapujának tökéletes mása. Az kora reneszánsz összekötõ épületbõl juthatunk át a nagy épület darabhoz,ami megmutatja, milyen is volt a magyar reneszánsz megvalósulása az épületeken a 16-18. század között. A várudvarra nézõ, 77,5 méter hosszú fõhomlokzat a Mária Terézia korában hódító  pompás barokk palotahomlokzatok formaelemeit tárja szemünk elé. A középsõ kupola egészen 41 méteres magasságba nyúlik, a mezõgazdasági ábrázatok szobraival.

A fõkapuval szemben Ligeti Miklós híres Anonymus szobra fogad minket, és a  barokk homlokzat végén jobbra fordulva a kései barokk stílusú keleti homlokzatra tekinthetünk rá. Tovább haladva a Katalin bástyatorony látható, a déli szárny nyugati végét egy a  Franciatorony zárja le. Az épületegyüttest a Nemzetközi Mezõgazdasági Múzeum fejezi be.


Forrás: http://lobu.hu/vajdahunyad-vara-varosliget.html#ixzz594WWZE32









































































A várban jelenleg két torony látogatható: a Kaputorony és az Apostolok tornya. A Kaputorony legalsó szintjén a második világháborút követõen egy kutató dolgozott, és egy hatalmas szekrényt helyeztek el az irodában, amelyet évtizedek múlva, a torony felújításakor félretolva egy elfeledett kis fülkét találtak. A helyiségben több mint 100 éves tervdokumentációra, még Alpár Ignácz által tervezett méretarányos térképekre bukkantak. Miután megnéztük a toronyban található vártörténeti fotókiállítást ? amely archív felvételein mutatja be a vár történetét ? kimentünk az Ostromfolyosóra, ahonnan a Városligetre és a vár udvarára láthattunk rá.

A következõ fotókat a Kaputoronyból készítettem.





















Folytats a blogon ... bibimoni.blogspot.com/2018/03/vajdahu...

sponsored links

Keres?s