Tésztagyúrás...tésztaevés a mai program

2018-07-20

sponsored links



 Imádom a házilag gyúrt fõtt tésztát, nem is értem miért nem készítem többször ugyanis már "benne van a kezemben" és nem tart olyan sokáig, mint amikor elõször próbálkozgattam vele.
Nekem magamnak, hogy legalább kétszer tudjak enni belõle kell:
20 dkg liszt, 2 tojás, pici só, pici víz, összegyúrom teljesen simára majd pihentetem 30 percig, kettõbe veszem, mert sokkal könnyebb dolgozni egy kisebb darabbal, és egyenként vékonyra nyújtom, én nem tudom annyira vékonyra /nincs hozzá türelmem/, hogy szinte áttetszõ legyen, de nem is fontos nekem, majd bõ lisztezés mellett kétujjnyi csíkokra szabdalom, egymásra teszem ezeket a csíkokat és metéltre vágom, a sok liszt azért kell ne ragadjon össze.
Tálcán szétterítve tartom a kifõzésig, majd bõ, sós, forrásban lévõ vízben kifõzöm.
Ez a házi tészta esetében csak pár perc, amint feljön a víz színére már jó, leszûrhetõ.
Soha nem öblítem le, hanem azonnal olvasztott forró zsírra szedem, tapasztalatom szerint így a legfinomabb, arról nem beszélve, hogy összes felmenõim így csinálták, miért is térnék el ettõl a jól bevált módszertõl ? Az így készült tészta nem plötty, nem málik szét a szájban, hanem rúgós, és rágni kell. Nagyon szeretem.
Bármivel keverhetjük, sósan, túróval, pirított káposztával, krumplisként, vagy édesen, dióval-mákkal-lekvárokkal, egyként nagyon finom.


A házilag készült tészta fõzõvizét mindig felhasználom, vétek lenne kiönteni, amikor csodafinom
levesek készülhetnek belõle, ez lehet mezei zöldségleves picit dinsztelve a zöldségek és a lével felöntve, lehet krumplileves petrezselymesen vagy kaprosan tejfölösen ahogy tetszik,  vagy így jó fokhagymásan és kb. két maroknyi fõtt tésztát levesbetétként használva benne, no persze tejfölösen.
A fokhagymalevesnek 3 féle variációját is szoktam fõzni, igaz ezt a "magyaros-parasztos" variációt a legtöbbször, pedig a többi is nagyon finom.
Szívbõl ajánlom elkészítésre akármelyiket, egyik jobb, mint a másik.
?

A kifõtt tésztára most túró, tejföl és szalonnapörc került.
Az egyik legjobb nyári menü.

?

Folytats a blogon ... https://zsanuaria.blogspot.com/2018/0...

sponsored links

Keres?s