Töltött paprika (Gefüllte Paprikaschoten)

2010-09-06

sponsored links

A paprikába töltött, paradicsommártásban fõtt húsgombócokat ? a töltött paprikát ?, szintén a sváb fogások között tartják számon, bár tény, hogy a világ számos konyhája ismer hasonló jellegû ételeket. Nálunk a paradicsomszósz mindig édes volt ? amit a gyerekek rendszerint egy kicsit még tovább cukroztak ?, ezért számomra is ez a változat az igazi. Mindemellett ízlés dolga, hogy ki, mennyire édesíti az ételt, ez a fõzés menetén nem sokat változtat.

A mártás régen rendszerint eltett paradicsomlébõl készült, de használhatunk sûrített paradicsomot, illetve konzerv hámozott paradicsomot is. Fél kiló húshoz paradicsomlébõl fél liter kell, sûrítménybõl egy nagy, 140 grammos doboz, a konzervbõl pedig két 400 grammos, leturmixolva. Bármit is használjunk, úgy kell vízzel hígítani, hogy a gombócok egy-másfél liter paradicsomos lében fõjenek meg.
 
Hozzávalók tíz gombóchoz:
 
? 500 gramm nem túl száraz sertéshús ? például tarja vagy lapocka ?, ledarálva
100 gramm rizs, félkészre fõzve
1 fej vöröshagyma apróra vágva és kevés zsíron megpirítva
1 nagy tojás
só, bors, fûszerpaprika ízlés szerint
10 megtisztított tölteni való paprika
 
Hozzávalók a mártáshoz:
 
rántás (egy evõkanál zsíron világosbarnára pirított egy evõkanálnyi finomliszt)
 
1 db 140 grammos sûrített paradicsom
1,5 liter víz
két evõkanál cukor
1 kávéskanál só
 
 
A paprika megtisztításának legegyszerûbb módja, ha a megmosott termést az egyik tenyerünkbe vesszük, és a másik kezünkkel benyomjuk a kocsányt, kicsit megforgatjuk, majd kiemeljük. A bent maradt magok egy kis rázogatás, ütögetés után kipotyognak.
A töltelékhez keverjük össze a darált húst, a félig megfõtt rizst, a tojást és a fûszereket. Ha száraznak találjuk, akkor egy kis zsiradékkal lágyíthatunk rajta. Töltsük meg a paprikákat, ügyelve arra, hogy a csúcsba is jusson a húsból.
A mártáshoz egy nagy lábosban készítsük el a rántást, ebbe keverjük bele a paradicsompürét, majd rögtön öntsük fel a vízzel. Forraljuk fel, sózzuk, cukrozzuk ízlés szerint, majd vegyük vissza a lángot, és finoman helyezzük bele a töltött paprikákat. Fedõ alatt egy óra sem kell, míg a gombócok megfõnek. Közben néha rázogassuk meg az edényt, és ha nagyon besûrûsödik a lé, akkor egy kis vízzel hígítsuk. Ha viszont úgy látjuk, hogy a fõzés végén is túl híg szószt kaptunk, akkor ezen egy kis adag rántással segíthetünk. Én mindenképpen friss, vastagon szelt kenyeret adnék mellé, de sok helyen fõtt krumplival tálalják.
 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... pekeskifli.blog.hu/2010/09/06/toltott...

sponsored links

Keres?s