Töltött csirkecomb, gorgonzola öntettel és birsalma kompóttal

2017-12-11

sponsored links

A töltött csirkecomb alatt nem azt a hagyományos tojásos zsemlegombócos tölteléket kell érteni, amitõl engem személy szerint kiráz a hideg, hanem egy édesburgonyával, aszalt gyümölccsel kikevert fõtt kölessel, ami egyben a köret is. A mártás és a kompót egészíti ki. Azt hiszem tökéletes ünnepi fogás lehet.










Töltött csirkecomb, gorgonzola öntettel és birsalma kompóttal
Hozzávalók (6 személy részére):
6 csirkecomb
2 teáskanál morzsolt rozmaring
3 evõkanál olívaolaj
1 édes burgonya
1/2 bögre (2,5 dl=1 bögre) köles
1,1/2 bögre víz
1 kávéskanál só
1/4 kávéskanál õrölt bors
1/4 kávéskanál szerecsendió
6-7 db aszalt szilva
3 evõkanál aszalt áfonya
2 dl víz, vagy húsalaplé

a gorgonzola öntethez:
15 dkg gorgonzola
4 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
2 csapott evõkanál liszt
5 dl tej

bors
szerecsendió

a birsalma kompóthoz:
1kg birsalma
1 teáskanál egész szegfûszeg
1 csapott teáskanál õrölt fahéj
4 evõkanál cukor
2 karika gyömbér
1 evõkanál citromlé

Elkészítés:
A kölest enyhén sós vízben megfõzzük, az édesburgonyát puhára pároljuk és a köleshez adjuk. Az aszalt szilvát apróra daraboljuk és az áfonyával együtt belekeverjük, majd sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A tölteléket 6 részre osztjuk és a combok bõre alá töltjük, tepsibe helyezzük. Megszórjuk sóval, borssal és morzsolt rozmaringgal. Meglocsoljuk olajjal, alá öntjük a vizet, majd lefedjük alufóliával és 180 fokos elõmelegített sütõbe helyezzük, 1,5 óra alatt puhára sütjük.
A mártáshoz a vajat felhevítjük, beletörjük a fokhagymát, majd hozzáadjuk a lisztet és kicsit lepirítjuk. Felöntjük tejjel, majd belemorzsoljuk a sajtot és krémesre fõzzük. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
A birsalma magházát eltávolítjuk, cikkekre daraboljuk, tetszés szerint meg is hámozhatjuk. Citromlével meglocsoljuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Szegfûszeggel, fahéjjal, cukorral és gyömbérrel ízesítjük. Addig fõzzük, amíg meg nem puhul, de még éppen roppanós marad. Forrón vagy akár hidegen is tálalhatjuk.





Folytats a blogon ... koskacukor.blogspot.com/2017/12/tolto...

sponsored links

Keres?s