Tálban fõtt
sponsored links
Misztótfalusi Kiss Miklós: Szakáts mesterségnek könyvetskéjébõl
Hozzávalók: 2 tojás sárgája, 3 egész tojás, 4 evõkanál cukor, 3 dkg vaj, 10 dkg fehér kenyérbél, 1,5 dl tej, 1 evõkanál rózsavíz, só, 5 dkg mazsola, vaj és zsemlemorzsa a tálhoz.
Elkészítése: A sütõt 180 fokra elõmelegítjük, beteszünk egy félig vízzel telt tepsit. A rózsavizet a meleg tejbe kavarjuk, ráöntjük a kenyérre. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgát kikavarjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat és végül a kiszorított kenyérbelet is és alaposan kikavarjuk. A tojásfehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a kenyeres masszába. Vajjal kikent és zsemlemorzsával megszórt hosszúkás(vagy kerek) tálba simítjuk és tetejére szórjuk a mazsolát. Behelyezzük a vizes tepsibe és 30-35 percig sütjük. Ha megsült, eloltjuk a tûzet, kissé kinyitjuk a sütõ ajtaját és 5 percig még bent hagyjuk. Langyosan fogyasztjuk.