Túl a fogkrémen ? mire jó a borsmenta?

2018-06-21

sponsored links





A borsmentával általában napi szinten találkozunk a fogkrémekben, rágókban, cukorkákban, így azt gondolnánk, hogy fõként a leheletfrissítõ hatását élvezzük, de emellett számos jótékony hatása van ? már a fogkrémekben is.

Mint minden gyógyhatású növényt, természetesen õseink ezt is felfedezték és használták is, például az ókori görögök balzsamozószereket készítettek belõle, az egyiptomiak pedig a szájszagukat igyekeztek a nyers levelek rágcsálásával semlegesíteni.

Gyógyászati célra a növény leveles szárát szokták begyûjteni, közvetlenül a virágzás elõtt. Hatóanyagát a 40-féle aromás illóolajának köszönheti, ezek közül a legjelentõsebb a mentol, az amenton és a mentil-acetát.



Mi mindenre jó?

A frissítõ, élénkítõ íze és illata mellett fertõtlenítõ, antibakteriális hatású is. Ez pont jól jön a fogkrémekben és a torokfertõtlenítõ tablettákban is.

Sõt, fogfehérítõ hatású is, így tényleg vétek kihagyni a szájápolási termékekbõl.

A fertõtlenítõ képességét pattanások, bõrproblémák kezelésében is bevethetjük.

A menta nyugtat, oldja feszültséget, így például a belõle készült teák, fõzetek alkalmasak lehetnek a fejfájás, migrén megszüntetésére, a fürdõvízbe téve segít az esti ellazulásban.

Korábban csak a rágógumigyártók marketingfogásának vélték, hogy mentolos rágó segíti az emésztést, de ez valóban így van, megszüntetheti a haspuffadást és a hányingert is, hatékonyan enyhítheti az irritábilis bél szindróma tüneteit.

Görcsoldó hatása enyhítheti a menstruációs fájdalmakat.

Legelterjedtebb gyógyszere a légúti megbetegedéseknek, megfázásnak, tisztítja a légutakat.

Hûsítõ érzetet kelt, ezt kihasználják a kozmetikai iparban is különbözõ krémekben.

Intenzív illatával még a szúnyogokat is távol tarthatjuk, illetve ha már megtörtént a ?támadás?, a rovarcsípés utáni viszketést is enyhíti.

Az emberekre viszont annál jobb hatással van a belõle készült illóolaj, segít a koncentrálásban és a memóriát is javítja.

Mindemellett a kellemes íze miatt is fogyaszthatjuk, fûszernövényként levesekbe, salátákba, turmixokba, koktélokba keverhetjük, de teát is fõzhetünk belõle.

A mentát termeszthetjük a kertben vagy beszerezhetjük feldolgozva is: szárított mentalevélillóolaj, fogkrém, cukorka, rágó, krém formájában is megvásárolhatjuk.



A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol a menta- és mentolos termékek nagy választékát szintén megtalálod.



Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl! ?

Folytats a blogon ... konyhalal.cafeblog.hu/2018/06/21/tul-...

sponsored links

Keres?s