Tortillalap házilag, tönköly- és kukoricalisztbõl

2017-08-14

sponsored links









Szeretjük a tortillát, de amikor elolvastuk a csomagoláson, mennyi káros anyag található a bolti változatban, nem vettünk többet. Ennek kb. 2 éve már. Ekkora datálódik, hogy megpróbálkoztam a tortilla házilagos elõállításával, de olyan rosszul sikerült, hogy el is ment tõle a kedvem. Néha bizony ilyen könnyen feladom. :D A kudarc ellenére elõ-elõkerült a gondolat, hogy újra tennem kéne vele egy próbát. A gondolat azonban mégsem volt annyira erõteljes, hogy valóban nekiveselkedjek. Aztán egyszer csak megint bekattant, de akkor annyira nagy erõvel, hogy azon nyomban kirohantam a konyhába, és már kevertem-kavartam is a hozzávalókat. Na persze, ilyen is csak a mesében létezik, úgyhogy töredelmesen be kell valljam, hogy bár a kirohanás meg a lelkesedés része igaz is a mesének, de csak azután fogtam hozzá, miután egy rakat receptet áttanulmányoztam. :D Akkor viszont már tényleg siettem a konyhába. :D
Elsõ alkalommal kevesebb kukoricalisztet használtam, és az eredménnyel abszolút elégedett voltam. Ezen felbátorodva, 2. alkalommal már fele-fele arányban mertem keverni a liszteket, sõt sütõporom nem lévén, szódabikarbóna és citromlé összeházasításával mentettem meg a helyzetet. Miután így is klassz eredményt értem el, nem kísérleteztem tovább. :)
A tortillám színe gyönyörû sárga a kukoricalisztnek köszönhetõen, és ha odafigyelünk a készítésére, nem lesz sokkal törékenyebb a sima lisztes testvérénél. :)
Az elsõ alkalom óta már 3-szor is megsütöttem, sõt ezúttal Anya is tõlem rendelte, ezért most dupla adag készült. :)
Tervben van az egyéb lisztbõl, ill. más hozzávalókból lévõ változatok elkészítése is, mert igen izgalmasnak találtam a neten látott tortillavariációkat :)





Hozzávalók 8 darabhoz:

15 dkg fehér tönkölybúzaliszt
15 dkg kukoricaliszt
1 mk. sütõpor vagy 1/3 mk. szódabikarbóna
1 tk. só
5 ek. napraforgóolaj vagy más, semleges ízû olaj
kb. 1,5 dl víz
(szódabikarbóna használata esetén 1 tk. citromlé)

elkészítés:

  1. A sóval, sütõporral (vagy szódabikarbónával) elvegyített lisztkeverékhez adjuk az olajat és fokozatosan adagolva annyi (citromos) vizet, amennyitõl összeáll. Villával összekeverjük, majd kézzel gyúrjuk se nem túl lágy, se nem túl kemény tésztává.
  2. A kész tésztát 8 részre vágjuk, mindegyiket meggömbölygetjük, majd a tésztagombócokat lisztezett felületre téve letakarjuk, és fél órát pihenni hagyjuk.
  3. Liszttel enyhén hintett deszkán, a tészta felületét is kicsit meglisztezve, 20-22 cm átmérõjû, 1 mm vékony körlapokká kinyújtjuk, miközben 90°-kal el-elforgatjuk, hogy a tortilla szép kerek legyen.
  4. Egy tortillalapot a nyújtófa segítségével a zsiradékmentes, felhevített palacsintasütõ serpenyõbe fektetünk, és kis-közepes lángon mindkét oldalán pár pillanat alatt kisütjük. (Amint elkezd hólyagosodni a tészta, máris megfordíthatjuk. Ha tovább sütjük, kiszárad és törékennyé válik.)
  5. Ahogy kisült, tányérra tesszük, és nedves + száraz konyharuhával letakarjuk, amíg a többit is elkészítjük. (Így még hajlékonyabb lesz, és nem fog törni.) Azon melegében tetszés szerint töltjük.
Tipp:
Ha egy késõbbi alkalommal szeretnénk felhasználni, akkor miután a lapok teljesen kihûltek, nejlonzacskóba csomagolva lefagyasztjuk. Fogyasztás elõtt szobahõmérsékleten kiolvasztjuk, és tetszés szerinti módon felhasználjuk.

Megjegyzés:
Fontos, hogy sütés közben a láng ne legyen túl nagy, de túl kicsi se, különben a tészta túl hamar megég, ill. nem lesz szép hólyagos.
A tortillalapból taco, quesadilla, burrito, enchillada, fajita, tortilla tekercs, nachos (azaz tortilla csipsz), tostada, gordita, pupusa, stb. készíthetõ.










Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2017/08/torti...

sponsored links

Keres?s