Tortelli di zucca alla mantovana, vagyis mantovai sütõtökös tortelli

2018-07-05

sponsored links


Néhány héttel ezelõtt régi vágyam teljesült, körbeutazhattam Toszkána nagy részét. Ez a kirándulás, a festõi tájak, a kimagasló természeti és kulturális értékek csodálata mellett, felért egy gasztronómiai utazással is! A kötelezõen elõírt nagyvárosi vizitek után elsõsorban a kisebb településekre és az ottani életre voltam kíváncsi. Vidéken fantasztikus fõzési szokásokkal, receptekkel találkoztam.
Számomra elsõsorban a tortellik, tortellinik, raviolik és a töltött tészták minden elképzelhetõ formája volt igen érdekes, hiszen ezeket nagyon szeretem.
A koronát most, a részemrõl egy eddig nem kóstolt, töltött tészta nyerte el, mégpedig a Tortelli mantovani di zucca. Ez egy, a sütõtök, amaretti (olaszok mandulás habcsókja), valami parmezán jellegû sajt és a mostarda di Mantova (birsbõl, almából és körtébõl készül, amelyeket szirupban felfõznek és mustárral ízesítenek) keverékével töltött párnácska.
Szinte már édességnek is beillik, elsõsorban a fûszerek és az illata miatt, amiért az ember az elsõ pillanatban nem is tudja hova besorolni. Általában olvasztott vajjal és zsályával tálalják, igaz én most bazsalikomot tettem rá.
Mondhatom, az íze messze lekörözi az összes általam eddig evett töltött tésztáét.
Tradicionálisan általában Karácsonykor eszik, de mivel a sütõtök szinte már egész évben beszerezhetõ, illetve tárolható, akár most is elkészíthetõ.
Elképesztõen finom, feltétlenül kipróbálásra javaslom! Igaz, hogy a hozzávalók beszerzése kisebb utánajárást igényel és nem egy ripsz-ropsz étel, mégis határozottan megéri!
Hozzávalók 6 személyre:
1 kg sütõtök
10 dkg amaretti
15 dkg mostarda di Mantova*
10 dkg parmesán jellegü sajt (Grana)
10 dkg vaj
só, bors, csipet frissen reszelt szerecsendió
40 dkg liszt
3 tojás
Összeállítjuk a tésztát: a szitált liszthez hozzáadjuk a tojást, csipet sót és 2 ek meleg vizet, majd sima, rugalmas tésztává gyúrjuk. Frissentartó fóliába csomagolva 30 percig pihentetjük.
A sütõtököt megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, a héját rajtahagyva a sütõben kb. 10 perc alatt puhára sütjük. Kivágjuk a héjából és pépesítjük. Hozzákeverjük az elmorzsolt amaretti-t, az apróra vágott mostarda-t valamennyi sziruppal, 4 dkg parmezánt, sót, borst és csipet szerecsendiót. (Aki akarja még fûszerezheti csipetnyi õrölt fahéjjal, vagy citromhéjjal is.)
A tésztát enyhén lisztezett felületen papírvékonyságúra kinyújtjuk. Kb. 12 cm-es széles sávokra vágjuk. A csíkok felsõ felére, egymástól egyenlõ távolságokra 1-1 ek tölteléket helyezünk, úgy, hogy közben hagyjunk kb 1 ujjnyi helyet a halmok között. Óvatosan beborítjuk a tésztacsík másik felével. A töltelékek széleinél kissé lelapogatjuk és derelyvágóval kivágjuk. Ugyanezt megismételjük az összes tésztalappal is.
Sós, forrásban levõ vízben kifõzzük, leszûrjük.
Tálaláskor olvasztott vajjal megöntözzük és a maradék sajttal megszórjuk.
*Mostarda di Mantova
Hozzávalók:
1 kg gyümölcs (körte+alma+birsalma)
50 dkg cukor
1-1,5 ek jó minõségû, csípõs mustár
A gyümölcsöket meghámozzuk, magházakat kivágjuk, egyenlõ darabokra vágjuk. Hozzákeverjük a cukrot és 24 órát állni hagyjuk.
Ezután leszûrjük, a szirupot felforraljuk és még melegen újra a gyümölcsre öntjük. Újabb 24 órát nyugton hagyjuk.
Ezt a mûveletet még  kétszer megismételjük. (Megéri a macera! A végén nagyon finomat kapunk!)
Ezután a szirupot a gyümölccsel röviden felfõzzük (kb. 10 percig). Ha nagyon sok a lé, akkor a gyümölcsöt vegyük ki és a szirupot addig forraljuk, míg megfelelõen sûrû lesz.
 Az utolsó forralásnál hozzáadjuk a mustárt. Kóstolgatni kell, inkább legyen csípõs, mint édes. Még forrón tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihûlni.
Fõtt és sült húsok  kiváló kisérõje.

Folytats a blogon ... https://notburga.blogspot.com/2018/07...

sponsored links

Keres?s