Tonkababos csokitorta kaka?bab t?rettel

2022-11-15

sponsored links



Egy j?l bev?lt csokitort?t k?sz?tettem a h?ten anya 60. sz?linapj?ra, amit (egy tort?hoz k?pest) siker?lt eg?sz gyorsan ?sszedobnom. 
Az eredeti recept Katucit?l sz?rmazik, k?sz?net ?rte, csak annyit m?dos?tottam rajta, hogy a pisk?t?kat kaka?bab t?rettel megsz?rva s?t?ttem, a csokikr?mbe pedig egy kis tonkababot is reszeltem. Ezent?l mindig ?gy fogom k?sz?teni, mert a kaka?bab t?ret roppan?ss?ga ?s a tonkabab k?l?nleges ?zvil?ga most m?r hi?nyozna ebb?l az ?nmag?ban is t?k?letes csokitort?b?l.
D?sz?t?snek pr?b?ltam egy egyszer?bb, k?nnyen kivitelezhet? v?ltozatot tal?lni, ami szerintem siker?lt is, mert anya id?n is azt hitte, hogy a tort?ja cukr?szdai, h?t kell enn?l nagyobb elismer?s ??

Hozz?val?k:
- A t?szt?hoz:
  6 nagy toj?s
  150 g cukor
  60 g liszt
  45 g ?tkez?si kem?ny?t?
  30 g cukrozatlan kaka?por
  egy csipet s?
  kaka?bab t?ret
- A kr?mhez:
  500 g mascarpone
  200 ml hideg, zs?ros tejsz?n
  4-6 ev?kan?l porcukor
  5-6 ev?kan?l cukrozatlan kaka?por
  2-3 szem tonkabab reszelve
- A tetej?re:
  reszelt ?tcsokol?d?

Elk?sz?t?s:
A pisk?talapokhoz a toj?sokat sz?tv?lasztjuk, a feh?rj?b?l, s?b?l ?s a cukorb?l kem?ny habot ver?nk. Hozz?adjuk a toj?sok s?rg?j?t, beleszit?ljuk a kaka?t, a kem?ny?t?t, a lisztet, ?s ?vatosan ?sszedolgozzuk.
A pisk?tat?szt?t k?t r?szre osztjuk, ?s k?t, s?t?pap?rral kib?lelt, 18 cm-es tortaform?ba ?ntj?k, a tetej?ket kaka?bab t?rettel megsz?rjuk. 170 fokos s?t?ben 15-17 perc alatt megs?tj?k, miel?tt kivessz?k, t?pr?b?t v?gz?nk. (Egy tortaform?ban is s?thetj?k, k?t r?szletben, k?zvetlen?l egym?s ut?n).
K?zben elk?sz?tj?k a kr?met. A hideg, zs?ros tejsz?nt egy kev?s porcukorral kem?ny habb? verj?k. (El?sz?r lass?, majd gyorsabb fokozaton keverj?k, hogy ne csap?djon ki vagy essen ?ssze.)
A kr?msajtot kikeverj?k a marad?k porcukorral ?s a kaka?porral, majd a tonkababot is belereszelj?k. ?vatosan beleforgatjuk a tejsz?nhabot, ?s felhaszn?l?sig h?t?be tessz?k.
A kih?lt pisk?talapokat f?lbe v?gjuk. A megtiszt?tott tortaform?ba rakjuk az egyik lapot, r?kenj?k a kr?m negyed?t, ?s ?gy tov?bb a t?bbivel. A fels? r?teg a pisk?ta alja legyen, mert az a legszebb lap, illetve a kaka?bab t?retes oldalakat a bels?, kr?mmel megkent fel?letekre bor?tsuk.
?gy, a form?val egy?tt betessz?k a tort?t minimum egy ?r?ra a h?t?be, ezut?n ?vatosan lev?lasztjuk a tortagy?r?t, ?s a marad?k kr?mmel k?v?lr?l is bekenj?k. Ehhez egy sz?lesebb habk?rty?t ?rdemes haszn?lni, ami a torta eg?sz magass?g?t ?t?ri. A tetej?t k?rben habzs?kb?l kinyomott vir?gokkal d?sz?tj?k, a k?zep?t pedig reszelt ?tcsokol?d?val megsz?rjuk.



Folytats a blogon ... izharmonikus.blogspot.com/2022/11/ton...

sponsored links

Keres?s