Teljeskiõrlésû hamburgerzsemle

2018-05-22

sponsored links
















A gyermekem a minap küldött egy üzenetet, hogy olyan sûrû volt a napja, hogy nem volt ideje ebédelni. Mit fõztem és maradt-e belõle, mert eléggé éhes. Halat sütöttem, gluténmentes ropogós panírban, amibõl maradt néhány darab, de az újkrumpli, ami a körete volt, elfogyott. Mivel a gyermek hamburger mániás arra gondoltam, hogy gyorsan összedobok neki egy halburgert vacsorára. Jól idõzítettem, épp készen lett, mire hazaért.

A még langyos zsemléket megkentem bõségesen majonézzel, amit egy kis csili szósszal kevertem el elõzõleg, arra vágtam egy szelet füstölt sajtot, salátát, arra került a halszelet, megint majonéz és kész is volt a csudafinom szendvics. A markáns ízû, bükkfás füstölésû Frico sajttól teljesen új ízt kapott ez az összeállítás, egészen más karaktere lett tõle a szendvicsnek. És azt se felejtsük, hogy minden étel, amit a szeretteinknek készítünk egyben a gondoskodás jele is, amiért mi is szeretetet kapunk vissza.



Hozzávalók:
  • 35 dkg finomliszt
  • 15 dkg tk. búzaliszt (finomra õrölt volt)
  • 2 ek. cukor
  • 2,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 tk. só
  • 5 dkg puha vaj
  • 2,5 dkg friss élesztõ

Dagasztógép táljába mértem az összes hozzávalót és 5 percig alacsony fokozaton, majd még 15 percig magasabb fokozaton szép sima, fényes felületû tésztát dagasztottam. A tésztát fedeles kelesztõtálba tettem és 45 perc alatt duplájára kelesztettem.
Ezután liszttel meghintett deszkára borítottam, 8 egyforma darabba vágtam. egyesével gömbölyítettem õket, majd letakartam és megint pihentettem 10 percig. Ezután a kis cipókat a kezemmel kilapogattam, szorosan feltekertem és megsodortam. kb. 42-45 cm hosszú rudakat készítettem. Finoman beliszteztem õket, majd megformáztam úgy, ahogy a császárzsemlét szoktam. Sütõpapírral bélelt tepsire fektettem a zsemléket és letakarva megint 30 percig pihentettem. A sütõt ezalatt elõmelegítettem 200 fokra.
A megkelt zsemléket egy egész, felvert tojással lekentem, megszórtam szezámmaggal és a tepsit a forró sütõbe toltam. 20-25 perc alatt szép pirosra sütöttem. Rácson hûtöttem ki õket.




Folytats a blogon ... www.limarapeksege.hu/2018/05/teljeski...

sponsored links

Keres?s