Teljes kiõrlésû, szezámmagos kréker

2017-06-20

sponsored links







Nagy rajongója vagyok a sós kekszeknek, de ebben is válogatós vagyok ? nagyon kevés olyan van, amit igazán szeretek. Sajnos ezek nagy része tele van káros adalékanyagokkal, ízfokozóval, mû akármikkel, így hát nemigen szoktam venni.
Amikor nemrégiben füstölt sajtkrémes csigakekszet készítettem, ami inkább omlós típusú süti, eszembe jutott, hogy nem sokból állna házilag is elõállítani kedvenc ropogós, sós krékereimet. Mert hogy én fõleg a ropogós fajtájúakat csípem. :D
Egy rakat receptet elolvastam a neten, végül a látottakból ? ahogy az már lenni szokott ? összehoztam egy sajátot. Ez most amolyan édesen sós vagy sósan édeskés, és szerintem nagyon ízletes. A sok recept közül egyébként nekem legjobban a Martha Stewartféle krékerek tetszettek, úgyhogy az enyém leginkább az övére hasonlít. Bár eddig sem gyakran fordult elõ, de azt hiszem, soha többet nem fanyalodok rá a bolti sós kekszekre. :)






Hozzávalók 30 darabhoz:

12,5 dkg teljes kiõrlésû búzaliszt
2 dkg szezámmag
2 ek. cukor
1 csapott tk. durva szemû só
6 dkg vaj
60 ml tejszín
szezámmag és sópehely a szóráshoz

elkészítés:

  1. A szezámmaggal, cukorral, sóval vegyített liszttel elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajat.
  2. A morzsalékos tésztához adjuk a tejszínt, villával addig keverjük, amíg össze nem áll, majd gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk.
  3. 12 cm hosszú, 5 cm átmérõjû hengerré formázzuk, folpacka csomagoljuk, és 1 órára (vagy max. 3 hónapra) mélyhûtõbe tesszük.
  4. A tésztahengert a fagyasztóból kivéve 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, sütõpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és a felületüket megszórjuk szezámmaggal, valamint sópehellyel.
  5. Elõmelegített sütõben addig sütjük, hogy a krékerek széle egy kis pírt kapjon. A sütõbõl kivéve, rácsra szedve teljesen kihûtjük, majd tálaljuk.

sütési hõfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idõ: kb. 15 perc


Tipp:
A krékereket magában is elropogtathatjuk, vagy ehetünk mellé sajtot, de délutáni snacknek bármilyen feltéttel is kínálhatjuk, mintha szendvics lenne: megkenhetjük házi készítésû, különbözõ ízesítésû vaj- vagy túrókrémmel, csilidzsemmel vagy akár lekvárral is.

Megjegyzés:
Az én krékereim most csöppet édesebbek, miközben sósak is, de nyugodtan el lehet vinni a még sósabb íz irányába. :)

















Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2017/06/telje...

sponsored links

Keres?s