Tejszínes,fehérboros rókagombamártás spenótos galuskával

2018-06-18

sponsored links



Piacozásom másik kincse a rókagomba. Frissen az erdõbõl. Ezért kellõen piszkos is volt, de ugye a gombát nem áztatjuk vízben. Megmosni szabad, de áztatni nem!
Namármost akkor elõ egy ecsetet és kezdõdhet a cseppet sem szórakoztató pepecselés. Amíg a nagyobb darabokkal végeztem, még nem is voltam nagyon elkeseredve. Ha így kell, hát akkor így csinálom. Igen ám, de jött az apróbbja, mert azért az is volt benne, bár összességében tényleg nem lehet panaszom, szép volt a gomba.
Fél kilót vettem, de ez a mennyiség két embernek nagyon sok, ezért fájó szívvel, de egy részét lefagyasztottam.
Kutakodás a neten és össze is állt az étel. A köretként készített spenótos gombócot Kaldenekker György receptje után készítettem.


Gomba, fehérbor,tejszín. Ezek úgy jönnek egymás után ? 
  • Olívaolaj és vaj keverékén apróra vágott hagymát pároltam egy gerezd friss fokhagymával. Ennek nincs erõs íze, de azért gondoltam, picit tesz hozzá.
  • Rátettem a gombát és felöntöttem kicsit több, mint 1/2 dl fehérborral. 
  • Erõsebb lángon fõztem, mert nem akartam a gombát ronggyá fõzni és egyébként sem kell neki sok idõ.
  • Amikor elforrt a bor, akkor ráöntöttem 3 dl habtejszínt, sóztam, borsoztam és beforraltam
Nem állt nagyon sokat, de még így is besûrûsödött, mire tányérra került, ezért egy kevés vízzel újból átforraltam tálalás elõtt.
A friss petrezselyemzöld sosem árt semminek.


A spenótos galuska nagyon egyszerûen elkészíthetõ.

  • 2 nagy marék spenótot tisztítás után megmostam és kevés olívaolajon két gerezd fokhagymával megpároltam.
Ez nem a hagyományos módja a spenót készítésének, de nem akartam fölösleges köröket futni.

  • A párolódó spenóthoz vizet öntöttem és puhára fõztem miközben  a víz is elpárolgott róla.
Ha a víz mégsem párologna el, akkor le kell önteni. Erre ugyanis nincs szükség.

  • A párolt spenótot két tojással, sóval, borssal, kevés szerecsendióval és kb. 30 dkg enyhén vízbe áztatott kovászos kenyérrel késes aprítóban összekevertem.
Így nem kellett a spenótot külön összevagdalni.
A kovászos kenyér finomabb és jobb az állaga, de természetesen nem kell ehhez ragaszkodni , de a hagyományos kenyeret óvatosan kell beáztatni vagy esetleg nem is kell áztatni, ha a spenót vizesebb maradt.


  • Az összeaprított masszához ízesítõként reszelt parmesan sajtot tettem és mivel nekem vizesebb volt még így is a spenót, kellett hozzá kevés liszt.
A képen látható Ch mínusz liszt nem feltétel, de én használok ilyet is a különféle ételekhez.


Ebbõl a masszából vizes kézzel hosszúkás galuskákat formáztam és sós vízben kifõztem.
Mivel viszonylag nagyok voltak , amikor feljöttek a víz felszínére,  még fõztem néhány percig.
Finom, laza állaga lett.

Folytats a blogon ... https://daisyterme.blogspot.com/2018/...

sponsored links

Keres?s