Tényleg drága az egészséges táplálkozás?

2018-07-02

sponsored linksEgészséges táplálkozás. Mit jelent? ?Mindenmentes?? Vegetáriánus? Paleo? Nyers vegán? És még folytathatnám a táplálkozási irányzatokat. A legtöbbnek egészen biztosan van olyan eleme, amire általánosan mondható, hogy hasznos, egészséges, de minden szervezet más, ehhez ráadásul különbözõ ideológiák is társulnak, tehát minden embernél más ételkombináció lehet az, amitõl jobban érzi magát.

Így ebben a cikkben az egészséges étel fogalma alatt általánosságban a valódi tápanyagokkal, vitaminokkal teli alapanyagokat értem, kerülve a kész- és félkész ételeket.

Mostanában mindenhol azt halljuk, hogy ne fogyókúrázzunk, hanem váltsunk életmódot, azaz hosszú távra rendezkedjünk be, ne néhány hetes koplalásra. Ezzel ez a fajta táplálkozás folyamatosan tartható, jó esetben társul hozzá mozgás és némi szemléletváltás is. És mi a leggyakoribb kifogás az életmódváltás (holnapi, jövõ hétfõi, január elsejei stb-stb) elkezdése ellen? Drága! Biztosan én is mondtam ilyet egy-egy alapanyagra. Sõt, olyan komolyan vettem, hogy el sem kezdtem életmódot váltani. Na jó, az nem ezért van, hanem mert eddig nem volt elég akaraterõm hozzá. Persze vannak dolgok, amiket egészségesebbre cseréltem, de olyanok is, melyekrõl egyelõre(?) nem mondtam le, hogy például a legegészségtelenebbet említsem: a kóla. Akkor én, mint ?kívülálló?, miért fogok az egészséges táplálkozásról dumálni? Fõként azért, hogy magamat is meggyõzzem, megerõsítsem abban, amit tudok, de mégsem feltétlenül aszerint cselekszem.

Szóval, drága?

Megnézem a biobolt honlapját. Úristen, mennyi minden van itt! Mire ezt mind beszerzem, rámegy többhavi fizetésem! Ha mindet, akkor valóban? Sõt, az elején azt mondom, hogy tényleg lesz egy nagyobb kiadás. Egyrészt, mert meg kell venni többféle alapdolgot az eddig használtak helyett, másrészt, mert ez a kísérletezés idõszaka. Sokféle dolog megtetszik, kipróbáljuk, esetleg rájövünk, hogy nem ízlik vagy a szervezetünknek nem tetszik. Viszont a kezdeti néhány hónap után megtaláljuk a kedvenceket, meglesz az alapkészletünk, így már nem fognak jelentõs pluszköltséget jelenteni ezek a termékek.

Nézzük például a teljes kiõrlésû lisztet vagy az abból készült pékárut, melyek drágábbak, mint a fehérlisztbõl készült társaik. Viszont mivel magasabb a rosttartalmuk, ezekbõl kisebb adaggal is jóllakunk. Ráadásul mivel kiegyensúlyozott szinten tartják a vércukorszintet, nem leszünk olyan hamar újra éhesek.

Ahogy én látom, hatalmas különbségek vannak a bio/egészséges termékek árai között. Más gyártó, más kiszerelés, más bolt különbözõ árakat hozhat. Kis utánajárással felmérhetjük a minket érdeklõ termékek árfekvését.

Mennyibe kerülnek azok az egészségestõl igencsak messze álló ételek, amiket most fogyasztasz? Üdítõk, készételek, nassolnivalók, kekszek, csokik, chipsek, gyorséttermi kiruccanások, pizzarendelés, ?gyümölcs?joghurtok, kis hústartalmú felvágottak? Igen, ezek mind ide tartoznak. Szóval, ezeken mennyit spórolnák, ha elhagynád vagy másra cserélnéd? A nassolást amúgy is szinte ki kellene iktatnunk, így azokon a termékeken abszolút spórolhatnánk, másokat pedig helyettesíthetünk a szervezetünkre kedvezõbb hatású ételekkel. (Hogy a cigi elhagyásáról már ne is beszéljünk?)

Az üdítõk többszáz forintba kerülnek, a gyümölcsleveket egészségesebbnek gondoljuk, lényegében azok is, de az egészségestõl a legtöbb igen messze áll. A csapból folyó tiszta víz meg ingyen van. Ezt például én üveges ásványvízzel helyettesítem, mert megfigyeltem, ha nincs otthon ásványvíz, egyszerûen kevesebbet iszom, tehát én inkább kifizetem azt a literenkénti kb 40 forintot, mert tudom, hogy így sokkal több folyadékot fogyasztok ? de ez csak az én hülyeségem?

Bár a kókuszolaj drágább, mint az étolaj, de olajban sütés helyett süthetünk minimális zsiradékkal tepsiben.

Megnézted már, mennyiért veszel 10 deka mindenfélével (hússal kevésbé) telrakott felvágottat és mennyiért színhúst. Oké, ezt neked meg kell sütnöd otthon?

Persze sokféle alapanyagot, praktikát felsorolhatok, de lehet mérni pénzben az egészséget?

Olyan szinten lehet, hogy a gyógyszerek, orvosok sem olcsók. Ezekkel a költségekkel persze valószínûleg nem a jövõ héten találkozunk, hanem esetleg évek múlva. De igazából nem a pénz számít, erre csak akkor jövünk rá, ha tényleg elér bennünket valamilyen hosszadalmas, fájdalmas betegség, akkor már mindent megadnánk azért, hogy visszakapjuk a korábbi életünket.

És ha mindezt megpróbálnánk megelõzni??A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol bármilyen életmódot, diétát, étkezési módszert követsz is, megtalálod a megfelelõ alapanyagokat hozzá.Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl! ?


Folytats a blogon ... konyhalal.cafeblog.hu/2018/07/02/teny...

sponsored links

Keres?s