Töltött libanyak szépasszony módra

2007-06-21

sponsored links

Az van, hogy életem első töltött libanyakával csúfos kudarcot vallottam.
Több szakácskönyvben és gasztronómiával foglalkozó oldalon olvastam már receptet, de nem nagyon foglalkoztam vele mivel az alapanyagot, a libanyakbőrt én még nem láttam sehol. Egész libát meg nyilván nem veszek meg, ehetném hetekig.

Mostanában azonban elő-előfordulok a Nagycsarnokban (suliba menet bringával bemegyek a volt munkahelyemig, ott villamosra szállok és már ott is vagyok, átszállás előtt még beugrom a csarnokba némi gyümölcsért és hasonlókért). Szóval bóklászok a pultok között és az egyik baromfisnál mit látok, na mit?? Hát egy kis cédulkát; "libanyak, tölteni"
Ejh, hát ezt így lehet kapni? Akkor nosza, kipróbálom.
Kértem kettőt és kicsit konzultáltam az eladónővel. A megbeszélés eredményeként a májas töltelék mellett döntöttem. Vettem egy szelet marhahátszínt, 15 deka csirkemájat és két szép nagy gombát. Volt itthon egy száraz zsömlém, azt vízbe beáztattam és kicsavartam. Hozzákevertem a ledarált marhahúst, az apróra vágott májat és a gombákat. Szórtam a masszába két kanál zabkorpát (saját ötlet, minden töltelékbe teszek zabkorpát mert egészséges). Egy nyers tojással összeállítottam a tölteléket, fűszereztem egy kis fej nagyon apróra vágott hagymával, egy csokor apróra vágott petrezselyemmel, egy teáskanál majorannával, egy gerezd zúzott fokhagymával, kevés sóval, mokkáskanál pirospaprikával és őrölt borssal. Jól kikevertem, a megmosott és a toktól megcsipegetett nyakak keskenyebb végét hústűvel összetűztem és a kis zsákocskába beletöltöttem a húsos-májas-gombás masszát. A széles végét is összetűztem, beletettem egy lábosba, öntöttem alá egy ujjnyi vizet, lefedtem az edényt és lassú tűzre feltettem párolódni.
Vagy az volt a baj, hogy még kisebbre kellett volna vennem a lángot (nem lehet, akkor emeletes elosztót kell az edény alá tennem) vagy nagyon megtömtem a bőröket, de mire puhára főtt és kezdett volna zsírjára sülni, mind két nyakbőr kihasadt. A töltelék hálistennek nem folyt ki, szépen egyben maradt, csak kilátszik.
Most hül.
Ami kibuggyant azt megkóstoltam, nagyon finom a májas-majorannás-húsos-gombás töltelék, a bőrből az összes zsír kisült és szép ropogós lett.
Csak hát ki van hasadva.
na majd legközelebb ügyesebb leszek.

Folytatás a blogon ... brunnhildekonyhaja.freeblog.hu/archiv...

sponsored links

Keresés
Gasztroblogok