SÜTÕBEN SÜLT OLDALAS FOKHAGYMÁVAL TÛZDELVE, HAGYMÁS TÖRT KRUMPLIVAL

2017-02-19

sponsored links


Gasztropajtira emlékezünk- Blogkostoló külön fordulóján.

Blogkostoló játék keretein belül a 31. háziasszony MártiÚgy gondolta, hogy méltón emlékezzünk meg nemrég elhunyt bloggertásunkra, sokunk kedvencére, gasztropajtira, teljes nevén Hajdú István Lászlóra. Örömmel veszek részt benne!


Jóízû, vidám, lebilincselõen könnyed stílussal írta le nemcsak az általa készített ételeket és
felesége nagyszerû süteményeit, de életük egy-egy mozzanatát is, mindezt egészséges humorral, bár Õ nem volt egészséges. Próbálta jobbá (lásd- bejegyzései, jó tanácsai a fotózásról) és finomabbá tenni a világot. Õt olvasva azt érezte az ember, hogy a családjához tartozó kedves ismerõs, annyira bensõségesek az elbeszélései. Ezeket a kincseket ránk hagyta, megörökített blogjában. Olvassátok olyan szeretettel, amilyennel gasztropajti lejegyezte, kipróbált ételeit, süteményeit készítsétek el, nem fogtok benne csalódni!

Csak az hal meg, akit elfelejtenek és akkor majd mind szegényebbek leszünk, valamivel, ami pótolhatatlan. Hát tegyünk ellene, emlékezzünk!

Az én választásom a kedvencemre esett, a fokhagymás oldalasra, amit gasztropajti elõzõ napi pácolás után sütõben sütött meg fólia alatt. Az általa készített darabosan tört krumpli a kisült hagymával egyszerûen kiváló. Szívbõl ajánlom elkészíteni, nem eltérve a leírástól, mert tökéletes ízharmónia a végeredmény. Az eredeti receptet adom közre. Zárójelben írom le az apró változtatásaimat. A fotók sajátjaim.

Sült oldalas hagymás tört krumplival.


 ?Hozzávalók:

1 kg oldalas (én felvágtam, nem egyben sütöttem, hogy meg tudjon pirulni),
3 fej vöröshagyma (3 nagy fej hagymám volt),
10 - 12  gerezd fokhagyma,
2 kanál sertészsír (imádom a pecsenyezsírt, ezért én 3 bõ fakanállal raktam),
1 kanál étolaj (a páchoz),
1,5 kg krumpli,
2 kanál tejföl,
kevés tej,
só, 
õrölt bors, 
kakukkfû.

A hagymát felkarikázzuk (én félkarikára vágtam a nagysága miatt), az oldalast megtûzdeljük fokhagymagerezdekkel, megsózzuk, megborsozzuk. Zárt tálban éjszakára a hagymakarikákkal együtt, olajjal megöntözve hûtõbe tesszük. 


Másnap a hagymát a tepsi aljára téve, zsírral, fólia alatt az oldalast néhány ág kakukkfûvel együtt sütõben 45 - 60 percig sütjük. (180C fokon sütöttem 50-55 percet fólia alatt, még 15 percet pirítottam fólia nélkül)



Közben a meghámozott felkockázott krumplit enyhén sós vízben megfõzzük. A sült zsír, amivel ízesíteni fogjuk sós!
Mikor a krumpli megfõtt, enyhén összetörjük, (nem krumplipürét készítünk!) a megpuhult hagymával, kevés sült zsírral, tejföllel, tejjel elkeverjük. (Darabosnak kell maradnia. Ha a krumpli állaga megkívánja, kevés zsírral javítsunk még rajta).

Az oldalast tetszés szerinti szeletekre vágjuk a csontok mentén. (Én a kisült oldalas mellõl kihalásztam a kakukkfû ágakat)
A hagymás tört krumplival tálaljuk. Ha szaftosabban szeretjük, kevés pecsenyezsírral is csorgassuk meg.
A megmaradt fûszeres zsír kitûnõ reggeli, vacsora friss kenyérre kenve lila hagyma karikákkal, újhagymával, paprikával, paradicsommal.


Bejegyezte: István László Hajdú?

Házi savanyúságaimat kínáltam mellé- ecetes uborka, ecetes paradicsom natúr ízben, káposztával töltött almapaprika (rotunda).
Jó étvágyat!


Alapvetõ fizikai törvény, hogy az energia nem vész el, csak átalakul. Õ is velünk van, velünk marad írásaiban. Nyugodj békében Gasztropajti barátunk.

Facebookon is követhetõek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

Folytats a blogon ... vicuska13.blogspot.com/2017/02/sutobe...

sponsored links

Keres?s