Sült jalape?o, olajban

2017-08-21

sponsored links





Sajnos mifelénk ritkán lehet kapni jalape?o paprikát, és eddig csak egyszer fordult elõ, hogy vettem. Akkor viszont 3 ételhez is felhasználtam, amik felkerültek a blogra. Azóta feledésbe merült a csilipaprikának ez a fajtája, és nem is figyeltem a boltok polcain. De azért gyanítom, hogy ha lehetett volna kapni, feltûnt volna a zöldségek között.
Most megint kedvet kaptam hozzá, sõt egészen pontosan a mexikói konyha 2-3 ételéhez, amelyeknek természetesen elengedhetetlen kelléke ez a kis duci paprika. :) Persze, hogy sehol sem árulták, akárhol is kerestem. Még az olajban eltett változatot sem találtam. Szárított, tört vagy õrölt formában pedig nem lett volna az igazi. Végül a közeli nagyváros egyik bevásárlóközpontjában végre a kosaramba tehettem. Hála a hétvégi rossz idõnek, amikor is a kerti grillezés és a betervezett kirándulás helyett átruccanhattunk a szomszéd városba, csak hogy mégis kimozduljunk, de fedett terepen töltsük az idõt.
2 doboz jalape?oval gazdagabban végre nekiállhattam az eltervezett recepteknek. Bár az olajban eltett csilit nem nevezném igazi receptnek, de a felhasználásával készült ételeket már annál inkább. :D Arról nem is beszélve, hogy ez az üveges változat jó szolgálatot tud tenni, ha nem jutunk friss paprikához, és így is felhasználhatjuk többféle ételhez.




Hozzávalók egy kis befõttesüveghez:

6 jalape?o paprika (zöld és piros vegyesen)
olívaolaj

elkészítés:

  1. A villával elõzõleg több helyen megszurkált paprikákat sütõpapírral bélelt tepsibe vagy sütõtálba tesszük, és konyhai ecset segítségével megkenjük kevés olívaolajjal.
  2. A tepsit elõmelegített sütõbe toljuk, és félidõben egyszer megforgatva a paprikákat addig sütjük, amíg a héjuk kicsit meg nem feketedik (ne süssük szenesre!).
  3. A megsült zöldségeket tálba tesszük és letakarjuk folpackkal. Negyedóra elteltével lehúzzuk a héjukat, eltávolítjuk a csumájukat és a magokat, majd a húsukat csíkokra vágjuk.
  4. A paprikacsíkokat csírátlanított befõttesüvegbe tesszük, felöntjük annyi olívaolajjal, amennyi ellepi, lezárjuk, és felhasználásig vagy max. 3 hétre hûtõbe tesszük.
sütési hõfok: 200°C
sütési mód: grill (felülrõl a 2. sínen)
sütési idõ: kb. 30 perc


Tipp:
A paprika mellé fokhagymát és fûszernövényeket is tehetünk az olajba.

Felhasználása:
  • Szószokhoz, dipekhez, salátákhoz, húsok ízesítésére, ragukhoz, stb.
  • Az eltevésre használt olajat húsok pácolásához, salátákhoz, mártások, szószok készítéséhez, kenyér pirításához, stb. is használhatjuk.

















Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2017/08/sult-...

sponsored links

Keres?s