Sült hal gombamártással, elegánsan

2017-04-25

sponsored links

Egyszerû, de nagyszerû recept kedvenc halunkkal

Sajnos csak ritkán fogyasztunk halat, a gyerekek nemigen vevõk rá. 

Na, jó, rájuk kentem, de újabban nekem sincs sok kedvem hozzá? A halrudacskát persze mindenki szereti, de boltban nem vagyok hajlandó venni, inkább itthon készítem így

Nemrég viszont szép süllõfilét kaptam, gondoltam, hogy ebbõl azért nem illik halrudacskát csinálni, így egy kicsit mutatósabb ebédet alkottam. Finom lett nagyon, még én is repetáztam belõle ?

Van benne néhány nem túl megszokott alapanyag, de nem kell megijedni, még egy kisebb multiban is be lehet szerezni õket. A felhasználásuk pedig kifejezetten egyszerû, kár lenne kihagyni az isteni ízük miatt ?



Süllõfilé tejszínes gombamártással, aszalt paradicsomos kuszkusszal



Hozzávalók 4 fõre:

4 közepes süllõ, vagy 8 filé

5 ek liszt, 1 ek pirospaprika

Só, bors

10 dkg húsos szalonna

2 nagy gerezd fokhagyma

3 dl zsíros tejszín

5 dkg vaj

40 dkg kis- vagy közepes fejû gomba

25 dkg kuszkusz

4-5 db aszalt paradicsom

Fél csokor petrezselyem

Olívaolaj

1-2 dl alaplé



Az aszalt paradicsomot és a petrezselymet apróra vágjuk. Összekeverjük a kuszkusszal, megsózzuk, egy tálba szórjuk. Felöntjük annyi forrásban lévõ sós vízzel, ami egy ujjnyival ellepi. Lefedjük, kb. 10 percig állni hagyjuk. Ezután villával átkeverjük, fellazítjuk, lefedve melegen tartjuk.

A süllõt, ha egészben van, kifilézzük, a csontokra nem lesz szükség.  Mindkét oldalukat megsózzuk, kicsit megborsozzuk.

A lisztet elkeverjük a pirospaprikával, beleforgatjuk a halszeleteket.

A szalonnát felcsíkozzuk, egy serpenyõben kiolvasztjuk a zsírját. A pörcöket félretesszük. A zsírnagy részét félretesszük, 2-3 ek-nyi maradjon a serpenyõben. Hozzáadjuk a vajat, közepesre vesszük a lángot, kisütjük benne a halszeleteket.

Kiöntjük belõle a zsiradékot, papírtörlõvel kitöröljük. Beleöntünk 1 ek olajat, belenyomjuk a fokhagymát. Mikor megérezzük az illatát, hozzáadjuk a negyedbe- vagy félbevágott gombát. Megsózzuk, borsozzuk, nagy lángon gyorsan megpirítjuk. Felöntjük a tejszínnel, beleszórjuk a pörcöket, felforrósítjuk. Ha nagyon sûrû lenne, kis alaplével hígíthatjuk. Beletesszük a halfiléket, egyet forralunk rajta. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk, borsozzuk.

Tálaláskor egy adag kuszkuszt tálra szedünk, melléteszünk pár halfilét, a gombaraguval körítve kínáljuk.



Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Folytats a blogon ... atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu/201...

sponsored links

Keres?s