Szárnyas kocsonya torta
sponsored links
Hozzávalók :
2 db pulyka szárny
4 db pulyka felsõ combfilé
1 db vöröshagyma
6-8 gerezd fokhagyma
1 db sárgarépa
1 db fehér répa
1 evõkanál szemes rózsabors
1 teáskanál só
1 mokkáskanál kurkuma
3 csomag ( Böllér ) kocsonya fûszerkeverék
1 csomag ( Szilas ) étkezési zselatin por
16 db fürj tojás
Továbbá : 15 és egy 23 cm-es kerek kapcsos tortaforma és egy tetszõleges kerámia béka.
Hozzávalók a mártáshoz:
350 g. tejföl
1 teáskanál mustár
4 evõkanál majonéz
Ízlés szerint só, õrölt bors
1 kávéskanál füstölt csípõs pirospaprika
A mártás elkészítése:
Keverjük össze a hozzávalókat és tegyük be a hûtõbe.
A kocsonya elkészítése:
Vegyünk elõ egy 9 literes fazekat.
Tegyük bele a megmosott pulykahúsokat és öntsük fel annyi hideg vízzel hogy a fazék füléig érjen.
Fedjük le és forraljuk fel. Forralás után vegyük le alatta a gázt a legkisebbre és habozzuk le.
Adjuk hozzá a megtisztított vörös és fokhagymákat,a sárgarépát és a fehér répát, a rózsa borsot, a kurkumát és a sót.
Lassú tûzön kb 3- óráig fõzzük. Addig fõzzük amíg a pulyka szárny csontjairól le nem válik a hús.
Közben egy másik edényben fõzzük meg a fürj tojásokat és pucoljuk meg.
Ezután szûrjük le a húslét egy másik fazékba. Egy pohár vízbe oldjuk fel a kocsonya fûszerkeveréket és a zselatint majd adjuk hozzá a leszûrt léhez. Tegyük fel újból a gázra és forraljuk fel.
A húsokat szedjük szálaira és tegyük egy másik tálkába.
A tortaformákat béleljük ki folpackkal. A nagyobbikat félig töltsük meg a kis darabokra szét szedett húsokkal,majd a felforrt lébõl mérjünk rá a forma pereméig. A kisebbik tortaforma aljába rakjuk bele a fürj tojásokat. Erre annyi húst rakjunk hogy a formánkat félig megtöltse. Mérjünk rá annyi levet ami teljesen ellepi,vagyis a forma pereméig. Tegyük a hûtõbe egy éjszakára dermedni.
A maradék húst tegyük egy nagyobb magasabb jénaiba és mérjük rá a maradék levünket.
Ezt is tegyük be a hûtõbe.
Másnap.
A torta összerakásához csak a formákban megdermedt kocsonyákat használjuk fel.
Egy nagyobb tálcára ráborítjuk a nagyobb tortaformában elkészített kocsonyát.
Lehúzzuk róla a fóliát. Erre ráborítjuk a kisebb formában lévõ kocsonyánkat és errõl is lehúzzuk a fóliát.
A mártás egy részét egy sima csöves nyomózsákba töltjük és feltuffoljuk vele a tortánkat.
A felsõ emeleti tuffokra tegyünk kisebb szeletekre felvágott tojásokat, majd ültessük a közepébe a kerámia békát. ( A béka elhagyható,de nálunk Miskolcon ez kötelezõ )
A kész kocsonya tortát hasonló módon szeleteljük fel mint az édes tortákat.
Minden szelethez kínáljuk a mártásból egy friss puha kenyér kíséretével.
Süteményesfüzet megvásárlása