Szõlõ híresség Pécsett

2017-12-05

sponsored links

Száz kilogramm termést hoz a világ legidõsebb szõlõtõkéje Pécsett

 

Messzi földrõl csodájára járnak a világ egyik legöregebbjének számító, évrõl évre kiváló termést hozó szõlõtõkéjének, írja a pecsma.hu.

Bár a Guinness-rekord szerint a szlovéniai Mariborban van a világ legidõsebb, 350 éves szõlõtékéje, a nem hivatalos rekorder Pécsett található, melyet feltehetõen még a török korban ültettek.

pecsma.hu

Tóth Ödön tulajdonos a lapnak elmondta, 1971-ben költöztek Pécs belvárosába, azóta évente nagyjából száz kilogramm termést hoz a szõlõ.

Nem minden évben érik be teljesen, ezért általában azelsõ hó leeséséig fent hagyjuk a fürötöket, majd a spájzban érleljük tovább

? fogalmazott a férfi, hozzátéve, hogy mivel nem tudnak ennyi szõlõt megenni, a termésbõl pálinka lesz.

pecsma.hu

 

A Papnövelde utcai ház udvarát teljesen befutja a szõlõ, csüngenek rajta a 25-30 centis fürtök. A tõke kerülete csaknem egy méter, korát pedig 450-500 évre becsülik, az 1500-as évek második felében ültethették.

Egy Itáliából származó fajtáról van szó, neve Rosa menna di vacca, vagyis magyarul rózsaszín tehéntõgy, mert érett formában arra hasonlít

? nyilatkozott korábban a lapnak az azóta elhunyt Lisicza István borász.

A pecsma.hu megjegyezte, a szõlõtõke világszám is lehetne, ha úgy kezelnék, ahogyan azt Mariborban teszik. Az ottani Öreg Szõlõ ugyanis hivatalosan is a város természeti és kulturális örökségének része. A 300-350 éves növény mind a mai napig bõven terem, metszése és szüretelése minden évben népünnepély.

forrásom a https://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2017/12/04/szaz-kilogramm-termest-hoz-a-vilag-legidosebb-szolotokeje-pecsett/

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... borhirek.blog.hu/2017/12/05/szolo_hir...

sponsored links

Keres?s