Szombaton fõztünk, vasárnap fesztiváloztunk

2010-08-30

sponsored links



Múlt szombaton - azaz tegnapelõtt - került sor a Vegakonyha nyári fõzõtanfolyamának megtartására. Az elõzetese bejelentkezések alapján teltházra lehetett számítani ( vagyis 5 tanulnivágyó + én ), de sajnos egy valaki nem érkezett meg, ráadásul még csak fel sem hívott, úgyhogy a mai napig nem tudom, mi történt ( valaki valakije volt az illetõ, így nekem nem volt meg sem a telefonszáma, sem az email címe, hogy esetleg rákérdezzek ).Mindenesetre nem volt idõm bosszankodni ezen, mert némi várakozást követõen bele kellett csapnunk a lecsóba, ha idõben végezni akartunk. Szokás szerint egy kis ismerkedéssel, beszélgetéssel kezdtük a tanfolyamot, majd hosszas monológgal folytattuk, természetesen ez utóbbit én követtem el, a lányok pedig bele - belekérdeztek, így remélhetõleg sok érdekes infóhoz jutottak hozzá a miértekkel - hogyanokkal kapcsolatban. ( Szeretem ezt a bevezetõ részt nagyon, figyelni a csillogó, érdeklõdõ avagy éppen a túl sok újdonságtól elszörnyedõ szempárokat, miközben beszélek :)


Ezt követõen végigfutottunk a kinyomtatott receptsoron, megbeszéltük mit is fogunk fõzni, aztán dologhoz láttunk. Elsõ körben mindenki hagymát pucolt, azt hiszem, ezt jól megtanultuk :P :D, de utána jöhetett az érdemi munka is. Mivel ez alkalommal a hús - és tejtermékpótlás volt terítéken, készült vöröslencseleves szójajoghurttal, gombás - szejtános ragu bulgurral, tofus - padlizsános tészta, chili sin carne zabpehelybõl, kõrözött kölesbõl és fasírt zabból - babból.


Meg kell dícsérjem a résztvevõket, lelkesen és szorgalmasan sürögtek - forogtak a tûzhely és a vágódeszkák körül, az ínycsiklandó illatok hamarosan betöltötték a konyhát. Nagy élmény lvolt átni ezt nekem is, csupa jófej, vidám háziasszonyt kaptam ismét a sorstól így igazán könnyû dolgom volt Velük :)Terv szerint, valamikor 13.00 óra körül asztalhoz is ülhettünk és elfogyaszthattuk munkánk jól megérdemelt gyümölcseit. A leves és a kõrözött aratta a legnagyobb sikert, a húspótlós ételeket kissé idegenkedve rágcsálták a szakácsok és végül a tofu találtatott szimpatikusabbnak ;) De abban egyetértettek, hogy szejtán nélkül a gombás ragu is nagyon finom. ( ízlések és pofonok, ugyebár :). A kõrözötthöz egyébként sütöttem a lányoknak egy kenyeret is ( kenyérsütõben ), ami szintén elnyerte a tetszésüket és még egy szilvás piskótával is kedveskedtem, ami khm ... nem sikerült olyan jól, mint én szerettem volna :P De azért mégis megettük és mivel még csomagolni is akartak belõle , úgy sejtem, mégsem volt annyira rossz ( mint én gondoltam ) :D

Összességében azt kell mondjam, nagyon élveztem ezt a fõzõcskés délelõttöt is, tényleg nagyszerû emberek látogattak hozzám ( vicces volt, hogy adott négyzetméteren adott idõben az én konyhámban volt szombaton a legtöbb masszõr, velem együtt négyen voltunk :D ), úgyhogy köszönöm, lányok! :)


Legközelebbi alkalommal Gödöllõn, október 9.-én ( esetleg 10.-én, itt még lehet némi változás ) találkozhattok velem ill a fazekaimmal. S természetesen már most is jelentkezhet, akinek van kedve és szabadkapacitása egy kis örömfõzéshez :)
( az info@vegakonyha.com email címen vagy a 06703848781 - es mobilon! )

************************************

Vasárnap pihenésképpen ellátogattunk az idén már XIV. alkalommal megrendezett Vegetariánus Fesztiválra - többek között azért is, mert a tanfolyamokat követõ 2 - 3 napban egyszerûen képtelen vagyok fõzni :P Ha jól tudom, most elsõ alkalommal tartották a rendezvényt a Pataky Mûvházban, ami a kiszámíthatatlan idõjárásra való tekintettel jó ötlet volt, de úgy egyébként ... hát nem is tudom. Szerintem ezt a helyet nem erre találták ki, de lehet, hogy csak azért vagyok ilyen rosszindulatú, mert a gyerekeim zsibongása mellett nem volt lehetõségem "rendesen" körülnézni :P Ami tény, hogy nem találtam sehol a Napfényes Étterem "standját", eddig minden évben náluk ebédeltünk, úgyhogy most váltani voltunk kénytelenek és a VegaFood - nál álltunk sorban. A lányok nem kértek külön melegebédet, Õk a Piszkei pogácsákba szerettek bele, míg Apa VF - os lencsefõzeléket kért burgonyafánkkal ( a fánk állítólag édességszámbamenõen édes volt ), én pedig maradtam a magyaros vonalnál és lecsós - szójavirslis tarhonyát kértem csírás salátával. Emmával kettesben ezt mi lelkesen be is faltuk :)Az egyik asztalnál kedves ismerõsbe is futottam, akirõl persze korábban olvastam is, hogy ott lesz. Gitta állta a sarat az érdeklõdõk gyûrûjébe ragadva, éppen csak egy puszi erejéig tudtam odalépni hozzá. A szombati fesztiválnapon nagy sikerrel tartott elõadással egybekötött ételkóstolót ( Lénárt Gitta: Nyers vegetáriánus ételkészítés és ételkóstoló), nézzétek és vegyétek meg nemrégiben elkészült könyvét is:


A legmeghatóbb pillanata ennek a napnak azonban kétségtelenül az volt, mikor nemsokkal azután, hogy megérkeztünk a mûvelõdésiház elé és a gyerekeim javában lépcsõztek fel s alá ( kb. 30x többször, mint az szükséges lett volna a feljutáshoz :P ), egyszer csak megszólított egy ragyogó mosolyú, ismeretlen fiatal hölgy, méghozzá úgy lépve oda hozzám, hogy "Szia, Kata!" Na, ilyenkor én olyan bajban vagyok, közismerten pocsék az arcmemóriám, úgyhogy lázasan kedztem erõltetni az agyamat, hogy honnét is ismerhetjük egymást a lánnyal. Szerencsére nem hagyott sokáig kétségek közt, mondta, hogy Õ, egy számomra valóban teljesen ismeretlen olvasóm, aki csak gratulálni szeretne a blogomhoz :))) De mindezt olyan kedves mosollyal megfûszerezve, hogy teljesen elolvadtam tõle! Innét is üzenem még egyszer, hogy nagyon örültem neki, hogy megszólított - fordított esetben ehhez nekem általában nincs bátorságom :P - és remélem, hogy lesz még alkalmunk egyszer találkozni és akkor kicsit beszélgetni is. Kérem, fedje fel magát, ha van hozzá kedve, akár csak email - ben ( jtkata@gmail.com ) ,ha itt a nyilvánosság elõtt nincs is kedve kommentelni :)

Most pedig ideje lenne nekiülnöm az elõadásom anyagának, melyet vasárnap tartok a gödöllõi Shanti Jógastúdióban. Ha éppen arra jártok, gyertek el Ti is!!! :)



Folytats a blogon ... hobbifozocske.blogspot.com/2010/08/sz...

sponsored links

Keres?s