Szilvás tejpite recept

2017-02-16

sponsored links

Nem tudok elszakadni a francia édességektõl, pedig már a végét járom – nincs hasnyálmirigy amelyik elbírná azt a cukormennyiséget ami a francia péksütikbe kerül alkalmasint. Képtelenek visszafogottan ízesíteni, csömör a köbön minden édes sütijük.

Szörnyethalás elõtt nem sokkal (kb. két éve) úgy gondoltam, hogy a torkosságnak is van határa, ezért nem sokra rá, lelkes újdonsült mozgalmárként újragondoltam egyik legismertebb, nagy múltú sütijüket, a fekete cseresznyés clafoutis-t.

Ha diétás nem is, de mértéktartó lett a végeredmény. Csak elõnyére vált a visszafogott édesítés. A gyümölcsök természetes savasságát már nem üti agyon az émelyítõ édesség, sõt, kikandikál a tésztából és a rezgõ vaníliás krémbõl némi sós íz is, ha az ember odafigyel egy kicsit. Alig mondhatjuk édesnek a pitét, leginkább csak a gyümölcs természetes édességét érezni, illetve ha elhagyjuk a cukorszórást, kiérezhetjük a vaj aromáját is.

Az eredeti francia recept fekete cseresznyével dolgozik. A hazai fajták közül egyedül a Szomolyai fekete alkalmas a sütibe. Kevés helyen lehet kapni, mélyhûtve egyáltalán nem, érési idõben is csak 1-2 fõvárosi piacon lelhetõ fel, ill. termõhelyén: Szomolya, Eger, Miskolc, Gyöngyös környékén. Nekünk van 10 termõ fánk a Méti hegyen, bõven jutna sütibe a termésbõl, de én már régóta nem sütök cseresznyéset, mivel szilvával sokkal, de sokkal jobb lesz a végeredmény.
És nem akármilyen szilvával ám! Négy évszakossal. Igaz, a termõterülete ennek is nagyon behatárolt. Rendszerint a mirelit hûtõk táján terem.
Érdekes, hogy friss gyümölccsel mennyire gyengécske lesz a végeredmény. Fagyasztottal viszont felülmúlhatatlanul ízletes. Még ilyet!

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 12 db 12 cm átmérõjû piteformához

Tészta

  • 55 dkg BL55 liszt
  • 30 dkg 82%-os vaj
  • 7 g só
  • csipetnyi kristálycukor
  • 2 tojás
  • 3-4 evõkanál tej

Krém

  • 4 tojás
  • 16 dkg BL55 liszt
  • 2 evõkanál kukoricaliszt
  • 4 evõkanál szilvapálinka
  • 8 dkg kristálycukor
  • 40 g bourbon vaníliás cukor
  • 3 dl tej
  • 16 dkg vaj
  • 70 dkg mélyhûtött felezett szilva

Praktikák

Macerás péksütemény, de megéri a fáradtságot. Szánjunk rá 3 órát, igaz, csak 30 percre kényszerít az asztalhoz.

Én falásnyi pitéket sütök, de nem haragszom meg érte, ha egy nagy gyümölcstorta formával dolgozol. Vagy kerámiatálban sütöd meg. Kezdetben azért mégis csak szerencsésebb kis formákban sütni, ugyanis amíg nem vagy ura a receptnek, becsúszhat egy kicsit lágyabb krém, és ilyenkor bizony hajlamos terülni szeletelés után. Kis formában viszont a tészta abroncsa mindvégig egyben tartja. Aki evett már gyrost pitában, tudja mirõl van szó!

A linzertészta “vakra sütését” egy külön cikkben részletesen bemutatom, olvasd el!

Szilva helyett kipróbálhatsz más gyümölcsöket is. Nekem a meggy, az áfonya, az eper és a málna vált be leginkább.

A vaj nem helyettesíthetõ margarinnal. Soha. És még valami. Mivel a magyar vaj még mindig a tejipar mostohagyereke, inkább német vajat használj. Olcsóbb, jobb. Sajnos.

A kristályvanillinnél jobb a bourbon vaníliás cukor.

Elkészítés

  1. Keverjük el az átszitált lisztet a sóval és a cukorral.
  2. A tojást verjük fel.
  3. A lágy vajat és a tojást gyúrjuk össze a liszttel. Képlékeny, gyurmázható, zsíros tésztát kapunk. 1-2 perc után egynemûvé válik.
  4. Állítsuk be az állagát pár kanál hideg tejjel. Ha túl kemény marad, nehezen nyújtható, ha túl lágy lesz, nem formatartó.
  5. Gömbölyítsük le a tésztát, tegyük fóliába, és a hûtõszekrényben pihentessük 1 órán át.
  6. Közben készítsük el a tejkrémet: verjük fel az egész tojásokat. Robotgéppel keverjük bele a liszteket.
  7. Fokozatosan adjuk hozzá az olvasztott vajat, a pálinkát és a cukrokat, majd legvégül a hideg tejet.
  8. Az egynemûsített híg palacsintatésztát tegyük fél órára hûtõbe.
  9. Vegyük ki a megdermedt tésztát, és nyújtsuk 3 mm vastagságúra. Nem baj ha szakad, újragyúrható, összeforrasztható.
  10. Béleljük ki tésztával a kivajazott formákat, majd szurkáljuk meg villával az alját, hogy a sütés közben keletkezõ gõzök szabadon távozhassanak.
  11. Süssük vakra 180 ?-on, 15 perc alatt. Majd süssük tovább sütõbab nélkül mindaddig, amíg aranysárga, világosbarna nem lesz a színe (5-7 perc).
  12. Hagyjuk a formában a tésztát. Ebben fogjuk készre sütni.
  13. 10 perc pihentetés, hûlés után töltsük fel jó szorosra a fagyos gyümölccsel a kosárkákat, majd merõkanállal öntsük nyakon a szilvát. A krém a forma pereméig érjen.
  14. 210 ?-ra felmelegített sütõben süssük készre 20-25 perc alatt. A tészta akkor van kész, ha már nem gyöngyözik a teteje, ha bebõrösödött, és aranyló színe lett.
  15. A formában hagyjuk kihûlni.
  16. Kedvünk szerint díszítjük. Jól áll neki a tejszínhab, vagy a vékony cukorszórás.

A Facebookon is fent vagyok, sõt van ott egy remek Ki Mit Süt csoportunk is.


Folytats a blogon ... www.boldogbrios.hu/szilvas-tejpite-re...

sponsored links

Keres?s