Szilvalekvár

2010-09-09

sponsored links

Mivel idén az eperszezon kellõs közepén elõször a kórházban, majd otthon voltam szigorú ágybanfekvésre kötelezve elmaradt az idei "piros" lekvár elkészítése. Azért piros a lekvár neve, mert amikor N. reggelire lekváros pirítóst kér akkor mindig úgy kéri, hogy az én lekváromból csináljak neki egy szelet piros és egy szelet sárgát.
A mi városrészünkben minden kedden reggel van piac. Tegnapelõtt vettem egy kevés szilvát, hogy mégiscsak elkészüljön az idei piros lekvárunk. A netet és a szakácskönyveimet áttúrtam szilvalekvár fõzési tippekért. A dolog legtöbbször ott bukott meg, hogy vegyük elõ a gázlángelosztót. Nekem kerámilapos villanytûzhelyem van. Majd órákon át tartó lábos mellett álló kevergetésekrõl szólt a receptek többi része. Találtam még jópár sütõben való elkészítési módot, de azt nem találtam szimpatikusnak.
Mivel egy napközben alig alvó 3 és fél hónapos mellett nem lehet órákon át a tûzhely mellett álldogálni gondoltam egyet és úgy dönttem kipróbálom az eddig majd minden gyümölcsnél bevált lekvárfõzési technikámat. Úgy gondoltam vagy eszük piros lekvárt idén vagy nem. És bevált! Ma reggel teszteltem az eredményt és igencsak finom lett. És nem utolsó sorban gyorsan és fröcsögésmentesen elkészül.

Plum marmalade

Hozzávalók 3 db kb. 3 dl-es üveghez:
80 dkg tisztított-magozott szilva
30 dkg kristálycukor
1 kis citrom leve (kb. 2 evõkanálnyi)

A szilvát megmostam, kimagoztam és felkockáztam. Így lett 80 dkg tisztított-magozott gyümölcsöm. Ezt egy nagy lábosba tettem és rámértem 30 dkg kristálycukrot és jól átkevertem, majd hagytam úgy 10-15 percet állni, hogy levet eresszen. Ez után nagy hõfokon elkezdtem fõzni és amikor felforrt, közepesre vettem vissza a hõmérsékletet és kb. 5 percet fõztem így. Ekkor elõvettem a botmixert és teljesen összezúztam a gyümölcsdarabokat, belecsavartam a citrom levét és alacsony hõmérsékeleten (mintha húslevest gyöngyöztetnénk, épp csak bugyogjon) fél órát fõztem úgy, hogy kb 10 percenként kevertem rajta egyet. Szép piros színe lett és kellõen besûrûsödött. Steril üvegekbe töltöttem, amiket lezárás után pár percre fejre állítottam, majd szárazdunsztban hagytam õket kihûlni.

Nem, a cukortól nem lesz túl édes!
Szép sûrû lekvár lesz belõle, na jó persze nem az a fajta amiben megáll a kanál és késsel kell vágni, de elég jól besûrûsödik mindenféle dzsemfix nélkül is.


Folytats a blogon ... fahejesfeta.blogspot.com/2010/09/szil...

sponsored links

Keres?s