Szilva és mák avagy Nem nagy dolog ám...

2018-03-11

sponsored links

Nem nagy ügy, inkább egy kis játék.
Mert ez van, amikor ilyent kívánok, ha jönnek. 
De olyan fincsi volt, és hama-gyorsan elfogyott, hogy már nincs is, és azt se vette senki észre, hogy nem a legszebb lett a piskótám ??
Hm.. ezt most kár volt elárulnom...?













PISKÓTATEKERCS, MÁKKAL
    ÉS SZILVALEKVÁRRAL
Hozzávalók:
6 tojás
10 dkg kristálycukor
12 dkg liszt
3 ek. darált mák
1 cs. vaníliás cukor
35 szilvalekvár (legalább ?)
porcukor
A sütõt elõmelegítjük 200 fokra.
A sütõbe való tepsit (amit ált. adnak a sütõhöz) sütõpapírral kibélelünk.
A lisztet, a mákkal és a sütõporral összekeverjük.  
A tojások szétválasztjuk.
A fehérjéket elkezdjük habbá verni, amikor már ?félkemény? hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és szép fényes habbá verjük. Ezután egy keverõlapáttal beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd 3 részletben hozzádolgozzuk a mákos-lisztet.
(Piskóta készítésekor, ügyeljünk a habosságának megõrzésére; tehát amikor a sárgákat, illetve a lisztet beledolgozzuk a habba, laza, alulról felfele irányuló mozdulatokkal tegyük ezt, és ne keverjük ?nagyon agyon? hisz? minél tovább kevergetjük, játszunk vele, annál ?nehezebb, tömörebb? tésztát kapunk, mert a levegõ kiverjük belõle. Könnyebb a dolgunk, ha a lisztet szitálva adjuk a tésztához.)
A tésztánkat ráöntjük a tepsire, egyenletes vastagságúra elterítjük, elkenjük, és 12-14 perc alatt megsütjük, közben nem nyitogatjuk a sütõajtaját!
Elõkészítünk egy másik sütõpapírt, finoman megszórjuk liszttel, és még forrón, egy határozott mozdulattal ráfordítjuk a megsült piskótalapot, gyorsan leszedjük róla a sütõpapírt, (ami eddig az alján volt, most az van felül), és a másik lisztes papírral együtt feltekerjük, most még nem kell, hogy túl szoros legen, 15-20 percig pihentetjük.
A lekvárt meglangyosítjuk (nem legyen túl meleg), hogy könnyebben kenjük és a tésztába is kicsi beivódjon.
A piskótalapot kigöngyöljük, a szélébõl levágunk egy kb. centis csíkot, szép egyenletesen eloszlatjuk rajta, illetve a egyik ?alsó? felén kihagyhatunk egy 1-1,5 centis részt, mert feltekeréskor a lekvár, pici kinyomódhat, a másik szélére ráfektetjük a levágott csíkot és szorosan feltekerjük.
Ha, tudunk még annyit várni; 20 perc pihi után, felszeletelhetjük.







Folytats a blogon ... orultenjoetelek.blogspot.com/2018/03/...

sponsored links

Keres?s