Szerencsés szilveszteri lencseleves

2017-01-15

sponsored links

Ez egy olyan leves, amit évekkel ezelõtt fõztem (talán 2013-14 határán), és végül megjelent az Erdélyi konyha 2014/decemberi lapszámában. Most kerestem a receptet a blogon, hoyg megnézzek benne valamit, és bárhogyan is keresgéltem, nem dobott találatot. Végül rá kellett jönnöm, hogy a blogra azóta sem került fel, de mivel január közepén még jócskán belefér  - ha nem is a szilveszteri, de - a téli idõszakba mindenképpen. Nagyon finom leves volt. Akkor fõztem elõször és (eddig) utoljára lencsét szilveszter-újévre.


Szerencsés szilveszteri lencseleves

Hozzávalók 5-6 személyre: 50 dkg zöld lencse, 2 hagyma , 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2-3 cikk fokhagyma, 8-10 szál virsli, 1 púpozott evõkanál liszt, 1 evõkanál pirospaprika, só, bors, õrölt kömény, olaj, kevés almaecet.


Elkészítése: A lencsét elõzõ este több vízben átmossuk, beáztatjuk  hideg vízbe, majd másnap, szintén hideg vízben fõni tesszük. Miután fölforrt, leszûrjük, és a sötét, zavaros vizet elöntjük. Tiszta hideg vizet öntünk a lencsére, és addig fõzzük só nélkül, míg félpuha nem lesz. A zöldségeket meghámozzuk, a hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, a gyökereseket kockára vágjuk. 4-5 evõkanál olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a répaféléket, és együtt dinszteljük tovább. Végül félrevesszük a lángról, hozzákeverjük a pirospaprikát, és a majdnem kész lencséhez öntjük. Beletesszük a fokhagymát is, megsózzuk, 1-2 csipetnyi õrölt köménnyel ízesítjük, és ha szükséges, forró vízzel kipótoljuk. Addig fõzzük együtt, míg minden el nem készül. Végül beledobjuk a karikára vágott virslit, és besûrítjük a lisztbõl és 2 evõkanál olajból készített világos rántással. Jól kiforraljuk, miközben ízlés szerint megborsozzuk, utánasózunk, illetve almaecettel kissé megsavanyítjuk. Tálaláskor tejfölt is adhatunk mellé. 

Folytats a blogon ... edithreceptjei.blogspot.com/2017/01/s...

sponsored links

Keres?s