Szejtán, búzahús (vegán)

2017-03-20

sponsored links

Nem vagyok híve a vegán étrendben a mindenáron való húspótlásnak, de tény, hogy van néhány étel, amihez jól jön, pl. rántott"hús", de a muszakába is kiváló darált hús helyett.

Többféle receptet kipróbáltunk már, de eddig ez vált be igazán, könnyen kezelhetõ, nem rágós és remekül ízesíthetõ, fûszerezhetõ. A lenti recept alap, ez bátran variálható, készítettük már kolbász jellegû fûszerezéssel is (reszelt fokhagyma/hagyma, õrölt kömény, pirospaprika, bors), de jellemzõbb a natúr verzió, amelyet fagyasztunk és a felhasznált ételhez fûszerezzük, mintha hússal dolgoznánk.

A szejtán gyakorlatilag növényi fehérje (100 g szejtán kb. 100 g csirkehússal egyenlõ), glutént tartalmaz.

SZEJTÁN, BÚZAHÚS (kb. 380-400 g)

100 g búzasikér
20 g teljes kiõrlésû tönkölyliszt
1/2 mokkáskanál sütõpor (foszfátmentes)
1,2 dl víz
1 mokkáskanál só (természetes, nem finomított)

1. mérjük ki a száraz összetevõket, majd adjuk hozzá a vizet és alaposan gyúrjuk össze a masszát, amíg egy ruganyos labdává alakul
2. hagyjuk 10 percig pihenni a masszát (lefedve, hogy ne kérgesedjen)
3. tegyünk fel forrni vizet, majd tegyük a masszalabdát a forrásban lévõ vízbe és fedõ alatt 10 percig fõzzük (néha óvatosan fordítsuk meg az egyre növekvõ masszát, hogy minden részét érje a víz)
4. ha letelt a 10 perc fõzés, szedjük szûrõbe a labdát (közben hagyjuk forrni a vizet, mert még kelleni fog) és fakanál segítségével alaposan nyomkodjuk ki, majd tegyük deszkára és óvatosan szeljük fel 0,5-1 cm széles szeletekre (lásd alsó kép)
5. tegyük vissza a szeleteket a forrásban lévõ vízbe és fõzzük újabb 10 percig, majd szedjük ismét szûrõbe és alaposan nyomkodjuk ki (már elzárható a fõzõvíz alatt a hõ)
6. pár napig hûtõben is eláll a szejtán, de fagyaszthatjuk is

Praktikák:
- a fûszerezést minidig a víz hozzáadása elõtt végezzük, mert a nedvesség azonnal összehúzza a masszát
- tetszés szerint fogyasztható: sütve, rántva, raguként, pörköltnek, darálva



Folytats a blogon ... www.receptmuves.hu/2017/03/szeitan-bu...

sponsored links

Keres?s