Szavarin torta

2018-05-21

sponsored links

A fiam szülinapjára készült ez a finom, egyszerû torta.
Bizonyára ismeritek és ettetek is már Szavarint. Én most a tepsis változatát sütöttem meg, azaz a tésztát most nem tettem külön-külön formákba, hanem  tortaformába simítottam az egész tésztát és egyben  sütöttem meg.
Hozzávalók: 7 g friss élesztõ, 100 ml langyos tej, 50g cukor, 4 egész tojás, 5 evk. olaj, 120-150 ml langyos víz, 350 g fehér liszt(ooo), pici só.  A cukorsziruphoz 300 g cukor, 1 liter víz. 3 evk. eperíz, 250 g tejszín, pár szem eper. 50 g g vaj vagy margarin a tortaforma kikenéséhez.
Az élesztõt a cukorral elkavarjuk, hozzáadjuk a langyos tejet, aztán szép sorba a többi hozzávalót. Mixerrel jól kidolgozzuk, egy folyékony ám vastag kelt tésztát kell kapjunk. Letakarva 45 percig pihentetjük. Míg kel a tészta addig megfõzzük a szirupot.
27 cm-es átmérõjû tortaformát vajjal vagy margarinnal kikenünk, beletöltjük a megkelt tésztát, majd elõmelegített 180 fokos sütõbe sülni tesszük. A megsült tésztát hagyjuk kihûlni. A tortaforma peremét eltávolítjuk és  a tortát nem mozdítjuk, 12 szeletre vágjuk.
Visszatéve a peremét, rátöltjük a kihûlt cukorszirupot és hagyjuk egy éjszakát, hogy jól átitatódjon a tészta. A cukoszirupot tetszés szerint lehet ízesíteni különbözõ eszencekkel, én most nem használtam. Másnap a felszeletelt tortát egy tálra helyezzük, ecsettel szép óvatosan rákenjük az eperízt. Felverjük a tejszínt. Mindegyik szeletre jó nagy tejszínhabrózsákat nyomunk és tetszés szerint  friss eperrel díszítjük.



Folytats a blogon ... juciakonyhafonok.blogspot.com/2018/05...

sponsored links

Keres?s