Szatmári töltött káposzta

2010-12-30

sponsored links

Jó sorsom úgy hozta, hogy õsszel kisebb kirándulást tettem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe. Szerelem volt elsõ látásra. Tudtam, hogy szép a táj arrafelé, de kiderült, hogy igazából gyönyörû. Azt is tudtam, hogy a szilvapálinka és az üstben, cukor nélkül fõtt szilvalekvár miatt is dolgom van nekem arrafelé (Apu, ne haragudj, a szilvapálinkából semennyit sem bírtam megmenteni a barátok elõl, akik az utolsó csepp elfogyasztása után azt mondták, hogy legközelebb egy hektoliterrel hozzak?), de azt nem tudtam, hogy életem egyik legfinomabb töltött káposztáját is itt, a túristvándi vízimalom ( a molnár kitûnõ pálinkával kínál) melletti fogadóban fogom megenni. A káposztát görcsleves elõzte meg (apró gyúrt tésztás leves), és szilvalekváros és diós sütemény tette teljessé, de olyan, amit száz éve még a tõzsdén is jegyeztek. Hozzávalók Darált sertéshús Darált füstölt hús Kukoricamálé ? a rizs helyett, olyan kerek ízt kölcsönöz az ételnek, hogy ihajj Nyers, (piros) húsú paprika paradicsom káposztalevél paradicsomlé só bors A töltelék abban különbözik tehát az általam eddig ismertektõl, hogy a rizs helyet kukorica szerepel benne, a füstölt darált hús is tudja a dolgát, és a nyers paprikát, paradicsomot is beledarálják a töltelékbe. Tehát az összetevõket értelemszerûen összekeverjük. Káposztalevélbe csavarjuk, ami lehet savanyított, vagy elkészíthetjük mi is a következõ módon. A fejes káposztából a torzsát kivágjuk, és sós, esetleg enyhén ecetes lobogva forró vízbe tesszük. Ahogy leválnak a levelek, óvatosan kivesszük õket a vízbõl, és lapos tányéron kihûtjük. A tekercseket egy nagy lábosba tesszük, paradicsomlével felöntjük, és lassú tûzön megfõzzük. Tejfehérjementes (tejföl nélkül). Tojásmentes. Gluténmentes. A káposztafélék kitûnõek szilveszteri másnaposság ellen. A mi családunkban meglehetõsen sokáig karácsonyi ételként futottak. Így volt ez régen volt lánykoromban is, mikor a Karácsony, a sok szép és jó mellé egy vakbélgyulladás-gyanút is hozott a középsõ húgomnak. Míg õ a szüleimmel a kórházban felügyelve volt, addig a szüleink ránk bízták a káposztafõzés feladatát. ?Majorannát is tegyetek bele!?, szólt a szülõi intelem. Két konyhai zöldfülû, az egyikük egész kicsi, nem sejtette, melyik is lehet a majoranna (akirõl évekig azt hitték, a Szabó család dramaturgja). - Ez az, láttam, amikor Anyu azt mondta, hogy tegyünk bele egy kis majorannát is, és ebbõl tett bele! ? szólt egyikük, és a szülõi utasításnak megfelelõen jócskán zúdítottak belõle az ételbe. Nem kellett volna. Menta volt ugyanis?. (A másik karácsonyi remekmûrõl, a sóval sült Sacher-tortáról késõbb szólunk majd?)

Folytats a blogon ... hazisarkany.blogspot.com/2010/12/jo-s...

sponsored links

Keres?s